24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3269  |   0  
Не садете малини между овошките
Малината обикновено не се включва в сеитбооборотните планове, но тя може да се засади на същото място най-рано след 4-5 години. През това време почвата се използва от култури, които ще възстановят структурата й, ще я обогатят с хранителни вещестава и ще я очистят от плевели и остатъци от малинови издънки. Такива са тревните смески, растенията за зелено торене, фасулът, грахът и др.
Засаждането на малината в междуредията на овощните градини не се препоръчва, тъй като корените й затормозяват корените на овощните дървета, затруднява се също така механизираното отглеждане и на двете култури. Освен това след ликвидиране на малиновите насаждения междуредията много трудно ще се изчистят от издънките.
Редовете на малините в определените парцели разполагат в зависимост от района и местоположението. В по-студените райони те се ориентират от север на юг – така по-добре се осветяват растенията и най-добре се огрява почвата. В топлите и южните райони се разполагат от изток на запад, за да се намали вредното действие на суховеите, да се засенчи отчасти почвата и да се предпази от прегряване и бързо засушаване. На склонове редовете се правят по хоризонталите, за да се избегне измиването на почвата и за удобство при обработката.
25.09.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023