Кулинарни рецепти » Октопод със зрял фасул

 Октопод със зрял фасул
/Португалия/

Продукти: (за 4-5 порции)

• 1,5 кг октопод
• 1 ч.ч. зрял фасул
• 4 глави лук
• 3 моркова
• 4-5 скилидки чесън
• 1 к.ч. сухо бяло вино
• 1 к.ч. зехтин
• 2 с.л. разтопена свинска мас
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, след което отцеждаме и го сваряваме в нова вода. Почистваме октопода и заедно с половината зехтин и 1 глава лук го варим в малко количество вода, докато поомекне. Отцеждаме и го нарязваме на парченца.

Нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в смес от останалия зехтин и маста. Прибавяме лука, нарязан на филийки, нарязаните на кръгчета моркови, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 5-6 мин, наливаме виното и прибавяме октопода и фасула.

Наливаме малко от водата, в която сме варили октопода, опитваме на сол и задушаваме на слаб огън. Малко преди да отстраним от огъня, изваждаме част от фасула, размачкваме го на пюре и го връщаме в тенджерата. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало