Кулинарни рецепти » Лютеница с гъбен бульон и орехи

 Лютеница с гъбен бульон и орехи

Продукти:

• 3 кг червени чушки
• 3 кг домати
• 1 кг картофи
• 500 г моркови
• 3 к.ч. олио
• 2 връзки магданоз
• 3 глави чесън
• 3 глави лук
• 2 кубчета гъбен бульон
• 3 щипки индийско орехче
• 2 щипки стрити анасонови семена
• кимион, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Почистваме чушките от дръжките и семената и ги попарваме 3 мин във вряща вода. После ги потапяме в студена вода и ги прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки, които леко запичаме на скарата.Сваряваме картофите и още топли ги прекарваме през преса.

Сваряваме леко морковите, наситняваме ги, а после ги запържваме за 5-6 мин в силно загрятото олио. Изваждаме ги и в същата мазнината запържваме запечените филийки лук и срязаните на две скилидки чесън.

Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Сипваме ги в голяма тава и варим, бъркайки непрекъснато, докато обемът им намалее на 1/3 от първоначалния.

Тогава сипваме зеленчука, наситнения магданоз, стритите кубчета бульон и нарязаните орехи. Прибавяме подправките, посоляваме на вкус и варим 10 мин, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица.

Оставяме лютеницата да поизстине и разпределяме в затоплени буркани. Стерилизираме 40 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало