Кулинарни рецепти » Салати » Салати есен-зима

Салати:

Салата от боб и царевица

Продукти: • 1 кутия зърна от царевица • 1 ч. ч. сварен зрял боб • 2 чушки • 1 морков • 1 глава лук • 150 г сирене • 2 с. л. оцет • 1 ч. л. доматено пюре • 1 ч. л. майонеза • 1 връзка копър • олио, сол Начин на приготвяне: Нарязваме чушките на и...

Салата от брюкселско зеле с моркови и гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г брюкселско зеле • 2-3 моркова • 250 г сварени или стерилизирани гъби • 150 мл течна сметана • 2 с.л. олио • копър, сол Начин на приготвяне: Сваряваме зелето в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да се охлади. Запържваме си...

Салата от грах с ябълки

Продукти: • 1 буркан стерилизиран грах • 1 глава целина • 2-3 ябълки • 2 с.л. олио • 1 лимон • копър, сол Начин на приготвяне: Обелваме ябълките и целината и ги нарязваме на тънки ивички. Отцеждаме граха от консервата и го смесваме с целината и ябълките....

Салата от зеле, ябълки и цвекло

Продукти: (за 4 порции) • половин зелка /около 400 г/ • 1 парче червено цвекло /около 100-150 г/ • 2 ябълки • 2 с.л. зехтин • 2 с.л. обелени и изпечени слънчогледови семки • 3-4 стръка пресен естрагон • 50 г течен мед • сокът от 1 лимон • 2 пъпки карамфил •...

Салата от зелен фасул

Продукти: • 1 буркан консервиран зелен фасул • 4-5 с.л. майонеза • 2 твърдо сварени яйца • маслини, магданоз • счукан чесън • олио, оцет • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Отцеждаме фасула от маринатата и го подправяме със сол, черен пипер, счукан...

Салата от зрял фасул

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. бял боб • 1 с.л. сода бикарбонат • 1 глава лук • 1 глава чесън • 1 к.ч. зехтин • сокът от 2 лимона • магданоз, джоджен, сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода, към която сме добавили 1 ч.л. сода...

Салата от зрял фасул и карфиол

Продукти: • 400 г сварен червен фасул • 200 г карфиол • 1 глава лук • 1 малка глава чесън • 1-2 с.л. ситно нарязан копър • 5-6 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, изпържваме го в сгорещената мазнина до омекване и оставяме да...

Салата от зрял фасул и лук

Продукти: • 1-2 ч.ч. зрял фасул • 3-4 глави лук • 5-6 с.л. олио • 3-4 с.л. оцет • 10-12 маслини • магданоз, сол Начин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го оставяме да изстине...

Салата от зрял фасул с броколи

Продукти: • 400 г сварен зрял фасул • 400 г броколи • 2 стръка целина (без листата) • 2-3 стръка зелен лук • 1 скилидка чесън • 1 к.ч. зехтин • 1 к.ч. оцет • 1-2 щипки захар • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука и стръковете целина...

Салата от зрял фасул с варени яйца

Продукти: • 1 ч.ч. зрял фасул • 1 глава лук • 2 твърдо сварени яйца • 3 с.л. оцет • 3-4 с.л. олио • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • 10-12 маслини • 1 лимон • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ...

Салата от зрял фасул с картофи

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. зрял фасул • 3-4 картофа • 1 глава лук • 3 с.л. оцет • 3 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Сваряваме картофите ...

Салата от зрял фасул с лютеница

Продукти: (за 4 порции) • 1 ч.ч. зрял фасул • 2-3 с.л.лютеница • 2-3 скилидки чесън • 1 с.л. оцет • 2 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода, отцеждаме и го пасираме. ...

Салата от зрял фасул с лютеница и праз

Продукти: • 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул • 1 к.ч. лютеница • 1 стрък праз • 5-6 скилидки чесън • 1 к.ч. маслини • 3 с.л. олио • 3 с.л. оцет • сол Начин на приготвяне: Отцеждаме сварения фасул и го намачкваме на пюре. Прибавяме лютеницата, счукания чесъ...

Салата от зрял фасул с ориз и царевица

Продукти: • 200 г сварен бял фасул • 200 г царевица от консерва • 150 г ориз • 2 зелени пиперки • 2 глави лук • 2 ч.ч. доматен сос • 1-2 с.л. олио • 1 зелена салата • 100 г настърган кашкавал • сол Начин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена...

Салата от зрял фасул с печени чушки

Продукти: • 400 г сварен бял фасул • 3 печени червени пиперки • 3-4 стръка целина (без листата) • 1 връзка зелен лук • 50 г кашу За заливката: • 5 с.л. зехтин • 3 с.л. ябълков оцет • 1 ч.л. настъргана лимонова кора • 1 с.л. ситно нарязан риган • ч...

Салата от зрял фасул с праз и маслини

Продукти: • 200 г стар фасул • 1-2 стръка праз лук /бялата част/ • 1 шепа черни маслини без костилки • 2 моркова • 2 картофа • 2-3 с.л. зехтин • прясно изцеден лимонов сок • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода,...

Салата от зрял фасул с цвекло и ябълки

Продукти: • 1 ч.ч. сварен бял фасул • 1-2 ябълки • 1 глава червено цвекло • 3 с.л. олио • 2-3 с.л. лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме цвеклото, сваряваме го в подсолена вода и го нарязваме на кубчета. Обелваме ябълките и също ги...

Салата от зрял фасул със сухи чушки

Продукти: (за 6-8 порции) • 2 ч.ч. зрял фасул • 8-10 сухи чушки • 1 с.л. оцет • 2 с.л. зехтин • сол Начин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. На другия ден го сваряваме в подсолена вода и отцеждаме. Сваряваме чушките в подсолена ...

Салата от извара и чушки

Продукти: • 500 г извара • 500 г червени чушки • 2-3 домата • 2-3 с.л. лимонов сок • олио, магданоз, сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Разбиваме с миксер изварата, към която сме прибавили 2 с.л. олио. Смесв...

Салата от карфиол и маслини

Продукти: • 1 глава карфиол • 10 зелени маслини • 10 черни маслини • 3 с.л. олио • 1 с.л. горчица • 1-2 с.л. оцет • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го заливаме с подсолена вода. Ки...

Салата от карфиол, моркови и краставици

Продукти: (за 4 порции) • 1 по-малка глава карфиол • 1-2 краставици • 4-5 моркова • 4-5 с.л. зехтин • лимонов сок • копър, сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в кипяща вода, докато поомекне. Отцеждаме и го оставяме да изстине...

Салата от кашкавал с консервирани зеленчуци

Продукти: • 200 г кашкавал • 2 кисели краставички • 3 твърдо сварени яйца • 2 глави червен лук • 1 червена чушка от туршия • 2 зелени домата от туршия • 1 к.ч. зелен фасул от консерва • 1 ч.ч. айрян • 4 с.л. майонеза • 1 с.л. горчица • 2 с.л. лимонов сок...

Салата от кестени и тиква

Продукти: • 400 г кестени • 300 г почистена и обелена бяла тиква • 100 светли стафиди • 1 средна глава целина • 2 големи моркова • 2 с. л. зехтин (олио) • 6 с. л. сметана • лимонов сок • 1 с. л. горчица • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обе...

Салата от кисело зеле с лук

Продукти: (за 4 порции) • 500 г кисело зеле • 1 глава лук • 3-4 с.л. олио • 1-2 ч.л. червен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го смесваме със ситно нарязания лук. Отгоре поръсваме с олиото и червения пипер. ...

назаднапред
Начало