Диетични рецепти » Хранене при пиелонефрит

 Хранене при пиелонефрит

Диня, пъпеш, тиква и печени ябълки са много полезни при обостряне на заболяването.

Хранителен режим

Пиелонефритът е инфекциозно заболяване на бъбреците. При острата фаза и при обостряне на хроничната форма на болестта, протичащи с висока температура, интоксикация, обилно потоотделяне, повръщане, в първите два дни е добре да се използват само зрели плодове - диня, пъпеш, тиква, печени ябълки, пюре от моркови, цветно зеле. По-нататък се препоръчва меню с нормално съдържание на белтъци, 60 % от които – животински. Във връзка с режима на легло, който се налага, калориите се намаляват до 2000-2100 на ден за сметка на мазнините и в по-малка степен на въглехидратите.
При по-малко изразен инфекциозен процес и след преминаване на острия период калоричността на менюто се връща в нормалните граници. От първия ден на заболяването се приемат повече течности – до (и над) 2 л, разбира се, ако няма противопоказания. Обилното приемане на вода промива пикочните пътища и подобрява изхвърлянето на токсините и продуктите на обмяната извън организма. Дава се обилно количество топли течности - чай от мента, лайка, шипки, горнобанска вода, плодови сокове, разредени компоти. Храната трябва да бъде лека - кисело мляко, плодове, зеленчуци (без спанак, киселец, лапад).

Препоръки и ограничения

Съдържанието на сол в диетата е 10-12 грама дневно. При интензивно отделяне на урина, повръщане и обилно потоотделяне потребността от сол се увеличава до 15 грама. Препоръчва се повишен прием на витамини С, А и от група В. В острия период на пиелонефрита менюто се състои от лесноусвоими продукти и блюда. Кулинарната обработка трябва да осигури механично щадене на стомашно-чревния тракт. Месото и рибата се използват варени.

Противопоказани са чесънът, ряпата, хряна, подправките и киселецът, както и ястия от бобови култури и бяло главесто зеле. Храната се дава на неголеми порции. Основната част от нея да се приема в часовете, когато температурата пада.

Като цяло при острата фаза или обострянето на хроничния пиелонефрит храната трябва да е преимуществено млечно-растителна, като не се изключва и консумацията на варено месо и риба.

Хроничен пиелонефрит

При хроничния пиелонефрит (без обострянето му) лечебното хранене се характеризира със следните особености:

• Умерено се ограничават месните, рибните и гъбните бульони и сосове, подправките.

• Количеството на течностите да не е по-малко от 1,5-2 л дневно, за да се избегне прекомерната концентрация на урината и за промиване на пикочните пътища. Да се внимава обаче с течностите при пиелонефрит с отоци.

• Колкото повече витамини се приемат, толкова по-добре.

• Солта се ограничава до 8 г, когато болестта е съпроводена с артериална хипертензия.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Наследствен ли е диабетът?

От диабет страдат около 250 000 българи. 200 000 от тях са засегнати от разновидността, независима от инсулина. Заболяването протича без симптоми и може да остане неоткрито, ако не се направи изследва...

6 продукта, които стопяват мазнините

Ясно е, че има храни, които може да ви помогнат за по-доброто изгаряне на мазнините. Специалисти диетолози са установили, че сред продуктите, които ние консумираме, има 6, от които мазнините в човешко...

Калината - помага на жените

За лечебни цели се използват плодовете, кората, цветовете и даже семената и листата на калината. Плодовете се събират през септември, кората – през ранната пролет, а цветовете – по време на растежа пр...

Кафето, без което не можем

Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...

Начало