Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите:
Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко?
Между приемите на храна трябва да мине не по-малко от 4-6 часа, ако не страдате от гастроентерологично заболяване. Това е необходимо за намаляване на инсулина в кръвта. Ако той е в повече, организмът по-трудно се справя с мазнините. Инсулинът възпрепятства тяхното изгаряне.
В състояние ли е организмът да натрупа витаминни запаси?
Организмът може да натрупа само мастноразтворими витамини (А, Е, Д и К). Тези, които се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, бързо се извеждат навън, затова трябва да се консумират целогодишно.
Пълнее ли се от картофите?
В картофите няма мазнини. Те съдържат белтък, витамините В и С, а също и калий, калций и желязо. Разбира се, калорийността зависи от начина на приготвяне. В 100 г печени картофи например има 70 ккал, в 100 г картофи, приготвени във фритюрник – 270 ккал, а в същото количество чипс – 540 ккал.
Намаляват ли ябълките апетита?
Точно обратното е - ябълките усилват апетита. Сладките плодове, в т. ч. и сушените, повишават захарта в кръвта и по този начин помагат да се засили апетитът. А ако искате да не се нахвърляте на храната, изпийте преди това чашка горещ неподсладен чай.
За ефективното сваляне на килограми разговаряме с д-р Донка Байкова, доктор по медицина, специалист по хранене и диетика. - Доц. Байкова, вие винаги сте давали много полезни съвети на нашите чита...
Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...
От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...
Ценен и предпочитан от всички, медът притежава куп неповторими качества. Затова още в древността хората са го познавали и използвали не само като храна, но и като средство за разкрасяване и лекарство....