Диетични рецепти » Рибата - истини и заблуди

 Рибата - истини и заблуди

Всяка риба е по-постна от месото

Погрешно. Риби като сьомгата и скумрията съдържат 10 -15% мазнини,докато в свинското филе, бялото пилешко или телешкия стек те са не повече от 3 до 5 %. Разликата е в това, че мазнините от рибата представляват така полезните за здравето ни основни мастни киселини омега 3. Затова лекарите препоръчват да я включваме в менюто си два пъти седмично.

Тя е чудесен източник на протеини

Вярно. Рибата съдържа около 16-18% протеини - толкова, колкото месото, С отлично биологично качество, те са необходими за регенерирането на тъканите и за поддържане на мускулната маса, Лесни са за храносмилане,

Замразената риба губи хранителните си качества

Погрешно. Съставът на замразената риба е близък до този на прясната. Много вкусно и полезно е филето от бяла риба, задушено във фурната с ароматни подправки, кръгчета домати, лук и копър, поръсено със зехтин и лимон.

Рибата е много по-лесна за храносмилане от месото

Вярно. Отнася се най-вече за постните риби. Бедни на мазнини и съединителни тъкани, те се усвояват бързо - само за 2 часа, срещу 3 часа за пилешкото. Но пък не са толкова засищащи.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Сърдечна диета

Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...

Начало