Всяка риба е по-постна от месото
Погрешно. Риби като сьомгата и скумрията съдържат 10 -15% мазнини,докато в свинското филе, бялото пилешко или телешкия стек те са не повече от 3 до 5 %. Разликата е в това, че мазнините от рибата представляват така полезните за здравето ни основни мастни киселини омега 3. Затова лекарите препоръчват да я включваме в менюто си два пъти седмично.
Тя е чудесен източник на протеини
Вярно. Рибата съдържа около 16-18% протеини - толкова, колкото месото, С отлично биологично качество, те са необходими за регенерирането на тъканите и за поддържане на мускулната маса, Лесни са за храносмилане,
Замразената риба губи хранителните си качества
Погрешно. Съставът на замразената риба е близък до този на прясната. Много вкусно и полезно е филето от бяла риба, задушено във фурната с ароматни подправки, кръгчета домати, лук и копър, поръсено със зехтин и лимон.
Рибата е много по-лесна за храносмилане от месото
Вярно. Отнася се най-вече за постните риби. Бедни на мазнини и съединителни тъкани, те се усвояват бързо - само за 2 часа, срещу 3 часа за пилешкото. Но пък не са толкова засищащи.
От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...
Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...
От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...
Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...