Диетични рецепти » Хранене при разширени вени

 Хранене при разширени вени

Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице предразположение към заболяването, трябва да се обърне сериозно внимание на храненето.

Полезните храни

• Храните, богати на витамините А, В, С и Е (и В6 при хемороиди). Те се препоръчват при всички проблеми на обмяната и кръвообращението – варици.
• Овесените ядки, пшеничните зародиши, зелените листни зеленчуци, бамята, елдата – захранват и заздравяват цялата система на кръвообращението.
• Лукът и чесънът подпомагат поддържането на еластичността и възстановяването на вените. Яжте ги редовно.
• Пресният магданоз и чаят от магданоз имат благотворно действие върху вените. Да се добавя обилно в салатите и да се пие по чаша магданозен чай на ден.
• Запарка от копривени листа подобрява еластичността на вените. Пийте поне по една чаша на ден при начални прояви на разширени вени до подобрението им.
• Да се консумират различни видове цвекло, настъргани или сварени, както и да се пие пресен сок от цвекло и моркови (в съотношение 1:10). Така се намалява стресовото въздействие върху хемороидите.

Внимание:

Да се избягват всички люти подправки (най-вече черен пипер), както и горещите сосове. Те увеличават нахлуването на кръв в разширените вени и често причиняват кървене от хемороидите.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Диета срещу пърхот

Френски лекари са разработили седмично меню, благодарение на което можем не само да отслабнем със „скорост" половин килограм на ден, но и да се избавим от пърхота. В него не присъстват ненужни въ...

Подбелът лекува кашлицата

Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Наблегнете на дюлите и тиквите

Тези есенни плодове, не толкова популярни като ябълките или гроздето, се оказват ценен източник на куп полезни витамини и минерали. Дюли Изключително богати на пектин, те засищат светкавичн...

Начало