Диетични рецепти » Хранене при хроничен панкреатит

 Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа причина е и системната злоупотреба с алкохол. Само в 10-15% от случаите причина за хроничен панкреатит са инфекции, хранителни грешки, обменни нарушения и др.
Мерките за предпазване от възникване на хроничен панкреатит, както и предотвратяване на обострянията му са отстраняване на първопричината, довела до тях, както и спазването на определен хранителен режим. Отстраняването на
жлъчния мехур и спиране на алкохолната консумация, когато те са в основата на заболяването, са първата стъпка към предотвратяване на рецидивите.
Диетата (хранителният режим) е следващата стъпка в профилактиката и лечението на хроничните панкреатити.

Какъв хранителен режим трябва да спазва боледуващият от хроничен панкреатит?

Задстомашната жлеза е орган, секретиращ основните ензими за смилане на белтъчини, мазнини и въглехидрати - протеаза, липаза, амилаза. Секрецията им при
хроничен панкреатит намалява, най-силно на липазата. Това смущава най-вече мастната обмяна и по-малко белтъчната и въглехидратната. От това произлиза и необходимостта от подбор на храните, които ползваме.
Необходимите за деня 2000-3000 калории трябва да се доставят предимно от белтъчини и въглехидрати и по-малко от мазнини. Дневният прием трябва да бъде: белтъчини 80-100 грама (някои предлагат - до 120 г), въглехидрати - 400-500 г и мазнини - 50-60 г (нормално са 80-100 г). Кулинарната обработка трябва да предотврати механично, термично и химично дразнене на храносмилателната система. Храненето да е често - 4-5 пъти дневно.
Белтъчините при хроничен панкреатит трябва да се доставят от мляко и млечни продукти, месо да не е тлъсто от животни, птици, риби. Подходящ е и белтъкът на яйцата. Месото трябва да е варено, печено на скара, не пържено. Не са подходящи за консумиране и пушени меса и риби.
Мазнините трябва да бъдат от растителен произход - предимно слънчогледово, маслиново, царевично и т. н. Забранени са животинските мазнини - мас, лой, сланина, тлъсти риби, тлъсти меса, жълтъка на яйцата.
Въглехидратите са най-подходящата храна за панкреасно болните, особено лесноусвоимите - захар, мед, сладки плодове и сокове от тях, кисели, мусове. Това важи за болните, които нямат диабет, често съпътстващ панкреатита. Препоръчват се: грозде, ягоди, дини, пъпеши, праскови, кайсии, шипки, цитрусови плодове, тиква. Зеленчуците са желана храна - картофи, моркови, домати, чушки, зелен боб. Плодове и зеленчуци с груба целулоза трябва да се избягват - това са боб, грах, зеле, царевица, те дразнят стомаха и трудно се смилат. Не се понасят при съпътстващ гастрит, който е чест при панкреатитите. Същото важи и за царевичното брашно и качамака, жито и булгур. Може да се пробва внимателно, защото реакцията на организма зависи много от степента на увреждане на панкреаса и стомаха. Добре е да се консумират пресни салати (къдрави) - те са с по-малко целулоза. Внимателно трябва да се пробват праз и пресен лук - в малки количества, тъй като при наличен гастрит може да се раздразни стомашната лигавица. Голяма част от въглехидратите се доставят от зърнените храни - брашно и тестени произведения. Хлябът трябва да е бял. Разрешени са тестени храни - юфка, макарони, фиде, грис.
От подправките могат да се ползват магданоз, чубрица, девесил, джоджен, както и сладък червен пипер. Забраняват се силно солено, лютиво, горчиво. Неподходящи са газираните води. Алкохолът се забранява!
Ограниченията в хранителния режим се налагат поради недостатъка на ензими, произвеждани в панкреаса. Корекция на недоимъка се получава както с хранителните ограничения, така и чрез допълнителен внос на ензими. Съществу-
ват много фармацевтична препарати, съдържащи панкреасни ензими - липаза, амилаза, протеаза.
Билкотерапията също идва в съображение при хроничните панкреатити. Препоръчват се отвари и чайове от: шипков плод, кисел трън, цикория, стръкове от бял равнец, полски хвощ. Могат да се ползват както поотделно, така и в комбинация - по равни части, като 2 с. л. от билката или комбинацията се вари в 500 мл вода 10 минути и се пие по 100 мл, като се изпива за 1 ден. Може да се ползват червена боровинка, касис, листа от коприва.

Автор: Д-р Маргарита Етърска, гастроентеролог

Представяме Ви:

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Дафиновият лист лекува много болести

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др. По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То мо...

Начало