Диетични рецепти » Дафиновият лист лекува много болести

 Дафиновият лист лекува много болести

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др.
По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То може да достигне до 10-15 метра височина. Листата са големи, дебели, с продълговата форма, блестящ тъмнозелен връх, издаващи приятен аромат. Цъфтят през април и май, съзряването е през ноември. Животът на лавровото дърво е от 100 до 400 години и днес се отглежда в промишлени количества. Листата се събират от ноември до февруари, сушат се на сухо и на сянка в продължение на 7-10 дни. За добиване на етерично масло се използват зелени и свежи листа.
Дафиновите листа трябва да се съхраняват в хартиен плик или в покрит съд. Срокът на съхранение на дафиновия лист в опаковка е 2 години.

Дафиновите листа са няколко вида

Средиземноморският дафинов лист - листата на лавъра се използват за подправка на супи, задушени ястия, туршии, пастети, яхнии.
Калифорнийският дафинов лист - листото на калифорнийското лаврово дърво е познато още като орегонска мирта, има вкуса на средиземноморския, но е малко по-наситен.
Индийският дафинов лист (теджпата) - листото на дървото Cinnamo-man teipata има леката миризма и вкуса на канела, по-близки до тези на китайската касия. Не е правилно да бъде наричан дафинов лист, защото е от друг род.
Индонезийският дафинов лист (даун салам, мантинг) не е добре познат на запад и се използва главно в Малайзия и Индонезия при приготвяне на месо, по-рядко на зеленчуци. Миризмата му е по-различна и по-слаба от другите дафинови листа.

Освен като подправка, дафиновият лист се използва и в народната медицина.

Препарати от него подобряват работата на сърцето, намаляват кръвното налягане, повишават апетита и работата на стомашно-чревния тракт, помагат при лечението на астма, възпалена кожа, унищожават вредните бактерии, вируси и гъбички.

• Обикновен дафинов лист се препоръчва да се дъвче при възпаление на венците.
• При лечение на диабет 20-30 листа се заливат с две чаши гореща вода. Настойката се пие сутрин преди закуска и на малки глътки през целия ден. Курсът е в разстояние на 15-20 дни. След това задължително следва прекъсване.
• При холицистити се приема лаврово масло, като се добавят 10-15 капки от него в млякото или чая.
• При алергии лаврово масло се слага по 5 капки на бучка захар, която се изяжда преди хранене.
• Като обезболяващо средство при ревматизъм и ревматоидни полиартрити се приема отвара от 2-3 нарязани листа, залети с 2 чаши гореща вода, която се оставя да кипи още 5 минути. Настойката се оставя 4 часа, прецежда се, течността се разделя на три равни части и се пие 3 дни на малки глътки в продължение на целия ден.
• При синузит се слага по 1 капка лаврово масло във всяка ноздра. Такова масло се продава в аптеките, но може да бъде приготвено и в домашни условия - 25 г нарязани дафинови листа, залети с 1 чаша рафинирано растително масло, остава се да престои една седмица и след това се прецежда.
Маслото може да се използва при кожни възпаления, абсцеси, рани и др. При заболяване на ушите се слага по една капка във всяко ухо.

Може ли да ни навреди?

Мнозина смятат, че дафиновите листа, употребени в по-големи количества, са отровни, но това не е доказано досега. Все пак в големи дози може да предизвика повръщане, тъй като прекалено стимулира храносмилателната система.

Дори маговете препоръчват дафиновия лист

Дафинов лист, който се отглежда у дома, предпазва всички живущи от болести и недоброжелателност. Ароматът на лавровия лист носи в живота позитивни изменения. Затова често хората вдъхват аромата му. В древността клончета от него са били слагани над люлките на бебетата. А влюбените, за да съхранят чувствата си, разделяли клончето на две части и всеки пазел своята част като зеницата на окото си. Хора на дълъг път си правели бастуни от лаврово дърво, за да се пазят от разбойници. Клончета от него се слагат и под леглата, за да не си и помисля никой от съпрузите да изневерява. А клончета под килима пазят дома от скандали и неканени гости.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Шведска диета с елда

Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню. Тя...

Бутрак – лечебни свойства

Бутракът (Bidens tripartita L) е плевел. Той е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, с дръжки, дълбоко триразделни...

Внимание, плесен по храната!

Да, от плесен са направили първите антибиотици. Но това не означава, че днес трябва да прощаваме всичко на „зелените човечета". Защото много от плесените не само че не могат да лекуват, а, напрот...

Диета след операция на апендикса

Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки. Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета? Това с...

Начало