Диетични рецепти » Хранене при подагра с отоци по глезените

 Хранене при подагра с отоци по глезените

Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е достатъчна.

Медикаментите

По време на пристъп се добавят нестероидни противовъзпалителни средства и евентуално Колхицин. Проявата на ставните симптоми означава, че не е провеждано адекватно лечение в междупристъпния период. Конкретната насока за лечение би могъл да даде специалист, който детайлно познава състоянието на болния и развитието на болестта.

Диетата

Храната трябва да е предимно млено-яйчно-растителна. Месните ястия се включват в менюто 2-3 пъти седмично. Белтъчините се застъпват в дневната дажба около 75-80 г, мазнините – 80-85 г, въглехидратите – 300-380 г. Храната трябва да е богата на витамини, особено “С” (цитрусови плодове, шипки, дренки, френско грозде), на РР (фастъци, бадеми, картофи, праскови) и от групата на “В” (хлебна мая, пълнозърнест хляб, орехи, овесени ядки).

Ограничения

Изключват се храни, богати на пуринови вещества, като солени пикантни риби, всички вътрешности, дивеч, бобови варива, включително и соя. Не се препоръчва консумация на месо от млади животнви. Рязко се ограничават храните, богати на оксалова киселина, като спанак, киселец, лапад, сини домати, гъби, червено цвекло, репички и др. Изключват се чаят, кафето, шоколадите, какаото. Храната се приготвя с ограничение на солта (6-8 г дневно), а в изострения стадий (при криза) и при наднормено тегло – без допълнителна добавка на сол. Алкохолът и цигарите се изключват напълно.

Допълнителни съвети

Препоръчват се по-големи количества течности, особено плодови сокове. Желателно е при болни с излишни килограми периодично да се включват разтоварителни дни (1 път седмично) с приема само на 1,5-2 кг плод, разпределен на 5 порции за целия ден. Може да се добавят и около 100 г мед или захар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Супер подправката: куркума

Постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време. В аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин Куркумата е многогодишно тревисто растение ...

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Науката и практиката на съвременното хранене все повече се обръща към хранителни продукти с пълноценни качества и малък обем. Функционалното хранене измества едностранчивите и скъпи диети. Здравословн...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Ананасът - доктор вкъщи

Ананасът има много и различни достойнства. Удивителните си лечебни свойства той дължи на комплекса от хранителни вещества, с които е богата цялата му мека част. Витамините, присъстващи в състава на ан...

Начало