Градина » Запазете зелето здраво

 Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години нараства интересът към запазване на зелето в прясно състояние.
За съхраняване се избират подходящи глави. Трябва да бъдат нормално твърди, да не са повредени и да имат 2-3 покривни листа. Кочанът се отрязва гладко 1 -2 см над основата, без да е напукан или повреден. За съхраняване стават сортовете Бяло лигоришко, Пазарджишко подобрено, Челопеченски син капак, Балкан.
Могат успешно да се използват приспособени складови помещения с възможност за добро и бързо проветряване. В склада се изграждат стелажи. Преди зареждане помещението се дезинфекцира.

Редят се шахматно с кочаните нагоре

Зелките се нареждат върху стелажите шахматно в 2-3 реда с кочаните нагоре. По този начин евентуално образувалите се водни капки по повърхностите на главите няма да се стичат във вътрешността им.
Главите се подреждат върху стелажите така, че между горния ред зелки на долния стелаж и основата на горния да остане свободно пространство около 25 см за по-добро проветряване. Между стелажите да има 80-90 см свободно пространство за зареждане, манипулиране и изнасяне на продукцията.

Няколко термометъра мерят градусите

На няколко места из помещението на различна височина се поставят термометри за отчитане на температурата. Необходим е и хигрометър, който ще следи относителната влажност на въздуха.
По време на лагеруването зелето се преглежда всеки ден. Оптималната
температура, при която може да се съхрани дълго прясното зеле, е от минус 1 до 0 градуса, относителната влажност на въздуха да е 90-95 %. Ще ги регулирате, като редовно проветрявате. Когато при проверка откриете заболели зелки, почистете засегнатите листа и долната част на кочана. А заразеното място и съседните зелки поръсете с креда.

Внимание!
Температурата в горната част на помещението е по-висока, затова продукцията от горните стелажи трябва да се оползотворява най-напред.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...

Всички растения наесен се завиват

Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете, които, както знаем, много често настъпват без предупреждение. Храстите на розите трябва да се ...

От сиви петна по крушата окапват листата

Болестта сиви листни петна се причинява от гъбата Septoria piricola. Заразяват се предимно листата и по-рядко плодовете. Отначало се появяват дребни кафяви петна, а по-късно стават сиво-кафяви. При си...

Три вида чесън могат да се садят у нас

Чесънът се разделя на два подвида – обикновен и стрелкуващ. У нас най-широко се отглеждат две форми на обикновения чесън – зимен и летен. Зимният чесън се характеризира с по-високи, по-дебели и нежн...

Начало