Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им.
Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена кора, тя трябва редовно да се натрошава. Ако ли пък поради валежи или други причини купчинката се разруши, незабавно трябва отново да се възстанови. Когато леторастите достигнат 15-20 см дължина и по тях се повяват първите мустачки, разкрийте лозичките до 2/3 от повърхността, за да изрежете ненужните корени.
Лозовата пръчка пуска корени по цялата си дължина, предимно в зоната на междувъзлията. Долният отрез е правен непосредствено под междувъзлие и там се развиват основните (стъпалните) корени. Появилите се по средата се наричат междинни, а най-горните – повърхностни. При това откриване на засадените лазички с ножица или остро ножче изрежете всички междинни и повърхностни корени. Особено важно е де премахнете появилите се евентуално от присаденото калемче.
Чрез тази ваша намеса ще съдействате за развитието на стъпалните корени, които ще проникнат на голяма дълбочина. Те ще гарантират устояването на лозите на летните суши.
Веднага след изрязването заровете разкритите лозички и възстановете купчинките.
На мястото на премахнатите корени ще израснат нови. Затова през август трябва да повторите намесата. Само че тогава след заравянето купчинките не се възстановяват. Ще ги оформите отново едва през есента, за да предпазите младите лозички от измръзване.
През октомври можете да си засадите дръвче за украса във вашата дворна градина. Изберете подходящото за него място, изкопайте му посадъчната ямка. Нейният обем трябва да бъде най-малко колкото два път...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...
Септември е нaй-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените ...
Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...