Градина » Дезинфекция срещу огнен пригор

 Дезинфекция срещу огнен пригор

Болестта огнен пригор е силно инфекциозна и причинява големи щети на почти всички овошки. Особено чувствителни са крушата, ябълката, дюлята, вишната, черешата и прасковата. Причинител е бактерията Erwinia amylovora, която се запазва по раковините на дърветата. В началото се заразяват цветовете, по-късно завръзите, листата и клоните. Цветовете увяхват и изсъхват, завръзите почерняват, но остават по клоните, а плодовете се мумифицират. Листата и леторастите увяхват и изсъхват. По клоните се образуват раковини. Силно нападнатите дървета изсъхват. Развитието на болестта протича най-интензивно при температура над 18 градуса и при висока влажност по време на цъфтежа. За да се спре заразата, трябва да се изкореняват и изгарят загиналите дървета, да се изрежат и унищожат нападнатите части. Големите рани, получени при резитбата, трябва да се замазват с овощарски мехлем или блажна боя. През есента, когато половината от листата са опадали, се пръска с 2% бордолезов разтвор. Прави се и пролетно пръскане с 1% бордолезов разтвор.
Относително по-устойчиви към огнения пригор са крушовите сортове Магнум, Жифардова масловка, Старкинг дешовка.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Време е да засадите фрезиите

Фрезията е красиво цъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виол...

Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените част...

Какво представлява зеленото торене

Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с це...

Лекуваме болните цветя с билки

Настойка от глухарче Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литъ...

Начало