Градина » Защо пожълтяват листата на лозите?

 Защо пожълтяват листата на лозите?

Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно лято. На втората година жълтеене се забелязва още в началото на пролетта и се увеличава до края на вегетацията. Това се повтаря и през следващите години, докато лозите напълно загинат. Пожълтелите листа стават кафяви и изсъхват.
Болните главини дават много разклонения и заприличват на втрънчени храсти. Леторастите се скъсяват. Зеленото грозде също пожълтява и започва да пада. Хлорозата се дължи на почвата, върху която отглеждаме лозите. При голямо количество варовик в нея активният калциев карбонат отнема желязото от тъканите на лозата и те не могат да образуват хлорофил. Хлорозата може да се лекува чрез пръскане или торене с препарати, съдържащи желязо. В миналото и сега се лекува с зелен камък FeS04. Около всяка лоза се заравя по 500 г през есента или да се полее в края на зимата с 5% разтвор от него.
Сега успешно може да напръскате с лактофол Fe в доза 40 мл за 10 л вода. Това се прави сутрин до 10 ч или след 16 ч, когато температурите намалеят. В облачно време може през целия ден. При валежи или сутрешна роса подхранване не се прави. Листните торове могат са се смесват с фунгициди и инсектициди.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Основни правила за засаждане на лозички

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Защитете лалетата от сляпото куче

Много често сляпото куче унищожава луковиците на засадените лалета. За да ги защитите, направете плътен пръстен от нарциси – тях вредителят не ги закача. Изкопава се ямка с плоско дъно с дълбочина не ...

Кога и как се пикират доматите?

Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...

Изсушете си чушки и домати

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...

Начало