Градина » Бодливото грозде дава плодове 30 години

 Бодливото грозде дава плодове 30 години

Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно-чревни болести и са лек при наднормено тегло. Подходящи са при анемия, за укрепване на еластичността на кръвоносните съдове, при заболявания на бъбреците, жлъчката и пикочния мехур, но не и при захарен диабет. От всички ягодоплодни култури бодливото грозде е най-калорично.
Плодовете зреят едновременно и се берат наведнъж, издържат транспортиране и се съхраняват 7-8 дни. Сортовете са самоплодни, но при кръстосано опрашване добивите се повишават, затова засаждайте поне 2-3 сорта. От храст се набират 1 - 4 кг. Ражда 30 години, но е добре да подменяте храстите след петнадесетата.

Може и без поливане

Бодливото грозде издържа до -28° С, но ако е изтощено, може да измръзне дори при -24° С. Дава по-високи добиви и по-едри плодове на места с прохладно лято. Повече издържа на суша от касиса и може да се отглежда без поливане при валежи над 500-600 мл. Не понася излишната почвена влага.
Най-подходящи за него са по-леките почви, богати на органични вещества със средно кисела до неутрална реакция (рН 5,5 - 7,0). Предпочита глинесто-песъчливите и песъчливо-глинестите. Добри условия имат полупланинските, предпланинските и някои планински райони с равномерни валежи над 550 мл. Ако дъждът е по-малко, трябва да
поливате. Нависоко бодливото грозде се сади на равни терени и на склонове с източно и югоизточно изложение. На ниско предпочита северното и североизточното изложение. Добри предшественици са житните, фасулът, грахът, царевицата, люцерната, детелината. Не го садете след овощни, защото имат общи болести и неприятели.

Наторете и след това садете

Един месец преди засаждане изорете мястото на дълбочина 35-45 см обогатете почвата с 3-4 т/дка органичен тор, 80-90 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат. Най-добре е оборският тор да се внесе предишната година, а минералните - преди основната обработка. До засаждането обработете един-два пъти по-плитко.
Най-добре е да садите бодливото грозде от средата на октомври до към края на ноември. Вземете здрави едногодишни или двугодишни растения с 20-25 сантиметрови корени и надземна част около 25-30 см. Сади се в ямки с размери 40x40x45 см, без да се подгъват върховете на корените. След това ямите се засипват с рохкава почва до половината и се притъпкват около растенията, полива се с 5-6 л вода, след което се допълват догоре с почва. Растенията задължително се засаждат 5-7 см по-дълбоко, за да се образуват още корени и повече издънки. След засаждането надземната част се съкращава на две-три пъпки. Разстоянието между редовете е 1,5-2 м, а между ямите - 0,8 - 1м.

Сортове

Сортовете с червени и зелени плодове се използват за директна консумация, а с жълти - за консерви. Жълто най-ранно има умерен растеж, а по клоните - бодли. Плодовете зреят в края на юни и са около 5-6 г, златистожълти с нежни власинки. Маурерово семеначе е със сладко-кисели плодове. Има дъговидни клони с no-малко бодли. Узрява към средата на юли, плодовете са едри до 7-12 г, виолетово-червени, със средно дълги власинки. Зелено великанско е много родовито. Клоните са изправени и с гъсти бодли. Плодовете зазряват в средата на юли, достигат 4-7 г, имат дебела свет-лозелена кожа с мъх, стават за преработка.
Орленок е с малко бодли. Плодовете са тъмночервени, средно едри и започват да зреят през първото или второто десетдневие на юли. Сортът ражда много. Красен е с умерен растеж, листата са дребни. Плодовете зреят в края на юли. Средно едри са и с тъмновиолетова кожица.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Хванете си лупина от резници

При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Юнски грижи за овошките

Младите дръвчета през месеца се подхранват с амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор. За ефекта от подхранването от първостепенно значение е постоянното поддържане на умерена...

Опасна гъба напада овошките

Защо клонките на дръвчетата в моята градина почервеняват, а след това изсъхват? Преди всичко дърветата във вашата градина вероятно са нападнати от гъбична болест, която се нарича цитоспороза. На...

Начало