Градина » Асмата има нужда от топла завивка

 Асмата има нужда от топла завивка

Практика е в районите, в които зимните температури се понижават чувствително, лозите да се загребват. Затова по тия места те се формират нискостъблено. Не всяка зима е опасна, но всяка есен се загрeбват, за да няма изненади. Дворната асма също е изложена на студа и измръзвания на пъпки и пръчки са напълно възможни.
Когато асмата е оформена правилно, не е трудно и за нея да се предприемат необходимите мерки. Трябва са се снеме от носещата конструкция и с леки тласъци стъблото да се огъне така, че кордоните да полегнат на земята. Така вече те с плодните звена по тях може да се зарият с почва, която ще ги предпази от измръзване. Разбира се, преди това трябва да бъде извършена резитба, ако не пълна, поне частична. Някои пръчки може да се запазят, като отчасти или напълно се покрият с пръст.
При огъването на стъблата старата кора ще се напуква и ще се лющи. Това е много удобен момент да я премахнете напълно. Остане ли по стъблата, не разчитайте че тя ще ги пази от студа. Съберете я и я изгорете. В нея са се настанили да зимуват различни вредители.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Капризите на стромантето

Това е едно от най-капризните декоративни растения. Стромантето представлява род, отнасящ се към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всичк...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Тревата не пречи на ябълката

Когато ябълковите дървета вече дават плод, не е задължително площта край него да е черна угар. Без да се притеснявате, може да засеете многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка....

Кога измръзват лозите?

В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...

Начало