Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради високата влажност полегналите растения отначало изглеждат като здрави, но нищо не може да ги върне към живот.
Болестта се причинява от гъбички (Sclerotinia, Phoma, Fusarium), които се развиват по почвената повърхност. Техният мицел безпрепятствено прониква в младите стъбълца, които не са защитени от по-дебела кора. На мястото на проникването в началото се появява бледокафяво воднисто петно, което се разраства и обхваща цялото стъбло. В разсадната леха се образуват петна от посечени растения, петната се разрастват и всичкият разсад може да загине. Развитието на болестта се благоприятства от високата температура и от преовлажняването на почвата.
Борбата с тази болест е превантивна, т. е. трябва да се вземат предварително мерки. По-важното е посевите да не са гъсти. Затова е добре семената да се засяват поотделно във всяко гнездо на пластмасови терини, а в лехите или в сандъчета – на редове. Задължително трябва да се спазва благоприятния за разсада светлинен, топлинен и поливен режим. Проветряването спомага да просъхне бързо повърхностният почвен слой, в който се развиват гъбичките. Ако се допусне появата на сечене, растенията от отделните петна се изскубват, заедно с част от здравите наоколо, а мястото се полива с 3% синкамъчен разтвор.
Ако искате да имате спанак в собствената си градина още преди да е дошла зимата, трябва да го засеете през септември, дори още в края на август. Искате ли обаче да го имате в ранна пролет, началото на...
Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...
Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...