Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, които заемат междинно положение. Освен това според предназначението си те могат да бъдат за консумация в прясно състояние (салатни сортове) или за консервиране. А според сроковете на узряване - ранни и средно ранни. Високостъблените сортове се отглеждат на колове или висока опорна конструкция от колове и тел. Нискостъблените - на ниска телена конструкция.
Но сортовото разнообразие и различните цели на отглеждане предполагат и различни начини на засаждане.
Ранните високостъблени домати се засаждат на разстояние 75-80 см между редовете и на 25 см в реда. Подходяща схема е и двуредовата лента. При нея разстоянието между редовете в лентата е 50 см, в реда - 25, а между две съседни ленти - 110 см. Поливната бразда е между двата реда, а площта между лентите служи за придвижване на градинаря.
Нискостъблените сортове се отглеждат предимно за средно ранно производство, стават както за консумация пресни, така и за консерви. Засаждат се в редове, между които се оставят 75-80 см, растенията в реда да са 30 см едно от друго, ако сортът е за преработка, и на 40 см, ако е салатен.
Изразът остъргване на кората предизвиква у мнозина меко казано недоумение, ако не направо ужас. Как да лишиш дръвчето от кората, та колкото и стара да е! Няма такова нещо. Не става въпрос за драстична...
През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...
За да предпазите ягодите от замърсяване и загниване, в края на масовия цъфтеж покрийте междуредията със слама, талаш, сухи горски листа, дървени стърготини. Около 500 кг са достатъчни за един декар. П...
Неинфекциозните болести по доматите могат да засегнат както корените и кореновата шийка, така и листата и плодовете. Някои от тях се наблюдават и по пипера и патладжана. Ще ви запознаем с най-често ср...