Късните картофи се прибират, когато надземната маса е изсъхнала. Това предполага, че клубените са със здрава кожица и значи ще се съхраняват по-дълго.
Подбраните здрави клубени се оставят в тъмно помещение, където може да се поддържат около 4-5°С, а относителната влажност на въздуха е 85 %. Ако температурата е по-ниска - между 0 и 2°С, се получава т. нар. осладняване на клубените. Картофите имат нормален вид, но при консумация сладнят.
Останат ли при температура под 0°С продължително време, клубените измръзват, а после при размразяването във вътрешността им се забелязват светлокафяви петна.
Клубените, съхранявани при по-ниска влажност, губят тургора и се набръчкват. Напротив, съхраняваните при висока влажност са податливи на болести - главно фузарийно гниене.
каре
Във фризера
• Картофите се измиват добре с четка. Бланшират се в кипяща вода и се варят почти до пълна готовност. Охлаждат се, подсушават се и се пакетират в найлонови пликове. Във фризера издържат до 6 месеца.
• Картофите се измиват и се нарязват за чипс. Пържат се в гореща мазнина за 4 минути почти докато станат готови, без да покафеняват. Подсушават се и охлаждат върху хартия. Замразяват се за 30 минути във фризера върху пластмасов поднос, разстлани на един слой. След това се пакетират във фризерните пликове и затворени плътно, се съхраняват до 3 месеца в ледения шкаф.
Пожълтяването на листата на кипарисите, отглеждани в саксии на открито, може да се дължи на две причини: първата причина може да е малкия обем, в който са настанени корените. Известно е, че те се разв...
От рода на астранцията (Astrantia) са познати 10 вида, но се отглеждат най-често само три. С красотата и трайността на цветовете си се отличава A. major - едроцветна астранция. Видът проидхожда от Цен...
Под името арундинария в жилищата и зимните градини се отглеждат няколко много живописни вечнозелени растения, близки родственици на бамбука. Популярното им название е стаен бамбук. Всичките произхожда...
Овощните дръвчета се получават след присаждане на желания сорт върху подходяща подложка. Най-важното изискване при подбора на подложката е да има същата растежна сила, както и сортът. В противен случа...