Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Европа, но у нас се среща като любителска култура. Представлява интерес за производство на семена за износ.
За разлика от главестото зеле, листата на къдравото зеле са мехурковидно накъдрени. То има по-къс външен кочан, листата са седящи или са с по-къси дръжки, те са тревисто зелени, тъмно или синкавозелени, а при някои сортове и с жълтеникаво оцветяване, със слаб восъчен налеп. Цветоносното стъбло се развива на втората година. То е по-ниско, а плодовете (шушулките) са по-къси от тези на главестото зеле. Семената не се различават от семената на останалите зелеви култури. Освен че е по-къдраво, савойското зеле е и по-студо- и сухоустойчиво от късното главесто. Ранните му сортове се прибират през юни-юли, а късните – през ноември. Втората група сортове може да издържи на полето и температури до минус 6 градуса.
Къдравото зеле е и по-невзискателно към почвата, но в агротехниката на отглеждане почти няма разлика между двете. Съществена разлика съществува само в разстоянията при засаждането им. Те са по-малки при къдравото зеле (60 х 30 см) поради по-малките размери на розетките.
Зелките на къдравото зеле не са плътни и когато се отрязват, трябва да се оставят 2-3 покривни листа, за да запазят вътрешните. Те са с по-високи хранителни и вкусови качества от тези на главестото зеле, но се консумират само в прясно състояние.
Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...
Ако сте решили да засадите божур, разполагате с време от 15 август до 20 септември. Това е най-подходящият период за вегетативно размножаване на божура. Подгответе си добре обработено и наторено място...
Дендробиумът е голям род от семейството на орхидеите. Вече са описани над 1240 вида от този род - всеки със своите капризи. Името му е съставено от латинските dendron – дърво и bios – живот. И не напр...
Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и име...