Градина » Жасминът цъфти само в южните райони

 Жасминът цъфти само в южните райони

Защо жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти?
Пита Силвия Попова от София


Жасминът е топлолюбив средиземноморски декоративен храст. Той е увивен и на височина достига 1-1,5 м. Но се разпростира нашироко, стига да му се осигури нужното пространство. У нас цъфти и се развива добре, но на юг – в тракийската област и по крайбрежието на р. Струма. Там цъфти рано напролет през март и април. Златистожълтите му тръбовидни цветове са събрани по върховете по няколко. Те съдържат етерични масла и ухаят приятно. Листата на жасмина са удължени, продълговати и са по-дребни и нежни от тези на ясена, с когото са от едно семейство.
Към почвените условия не е придирчив. Дори издържа на сухи и каменисти почви, стига да е защитен от течение и да е на припек.
Има много различни видове жасмин. Цъфтящ в бяло е Jasminum officinale. Цъфтящ в розово и много красив е Jasminum stephanense. У нас вирее само един вид Jasminum fruticans (фрутикас).
Лесно обяснимо е, защо не цъфти в София жасмин. Ниските температури рано напролет не са достатъчни за цъфтежа.
Щом расте и се развива на листа и клонки е много подходящо да се опре на рамка или стена и така, като се разклони ще изглежда още по-красива градината.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Карфиолът може да нараства и след прибирането му

Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма...

Мозайка напада гергините

Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и...

Засейте репичките малко по-специално

Те може да се отглеждат само като пролетна и есенна култура. Това е защото са растение на прохладния климат. Освен прохладата, обичат по-високата почвена и въздушна влажност. Когато тези условия им ли...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало