Най-важното предимство на соята пред другите зърнени бобови култури се състои в богатото й съдържание на белтъчини и мазнини. В състава й влизат 8 от незаменимите за живота на човека и животните аминокиселини. Семената са богати и на витамини, особено на каротин, витамин С, Д, Е, В1, В2 и К. Поради богатото съдържание на ценни хранителни и други вещества намират голямо приложение като храна, но и като суровина за много и разнообразни индустриални произведения.
Края на април засейте
Соята не е взискателна към предшественика, стига почвата да е добре подготвена и да съдържа достатъчни количества хранителни вещества. Високи добиви се получават от почви, които имат необходимите за растението елементи. Количеството на внасяните торове в почвата се определя според типа й, нейното плодородие и предшественика. Соята се засява със семена. За увеличаване на добивите се препоръчва семената да се третират с нитрагин в деня на сеитбата на сенчесто място. Оптималният срок за сеитба се определя от изискванията на културата към топлината за поникване. Обикновено това е края на април и началото на май. Подходящото количество семена за засяване е 0.7-0.8 кг на 100 кв. м. Ако поливате, разходът се увеличава. Високи добиви се получават при широкоредово засяване от 40 до 70 см разстояние между редовете Сеитбата трябва да се извърши на дълбочина 4-5 см.
Влагата е важна
Културата е взискателна към почвената и атмосферна влажност. Получаването на високи и стабилни добиви от нея не е възможно без напояване. Оптималният поливен режим се състои от три поливки. Първата е в периода 5-20 юли, втората - 22 юли – 5 август и третата между 10 и 15 август. При ограничени възможности за снабдяване с вода може да се пропусне първата поливка.
Необходими са около килограм и двеста грама семена за сто квадрата. Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Набраздете мястото на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високит...
Тенденцията в съвременното овощарство е по възможност формирането на корони с по-малки размери, особено на височина. Височината и общите размери на короните зависят от растежните особености на видовет...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Салатното цвекло има широко приложение, тъй като освен кореноплодите за храна се използват и листата. То не е особено взискателна за отглеждане култура, но си има свои специфични особености. Грижите, ...