Градина » Предпазете лозите от бактериален рак

 Предпазете лозите от бактериален рак

Това е силно вредносна болест по лозата. Проявява се като брадавици или буци с различна големина по всички органи на лозата. Те се образуват от разрастване на болната тъкан. Туморите могат да са единични или многобройни, разпръснати или събрани на купчинки. От начало са гладки, меки, бледожълти до бледокафяви, постепенно стават зърнести, втвърдяват се, потъмняват и се разрастват. Тумори се образуват по корените, кореновата шийка и надземните части на лозата. Засягат се зрелите части, много рядко зелените леторасти. При присадени лози тумори има най-често при стойката. Те пречат на движението на соковете, изсмукват големи количества хранителни вещества и от това лозата загива. Болестта намалява количеството и качеството на гроздето, то узрява по-късно.
Причинител на заболяването е бактерията Agrobacterium tumefaciens. Тя се съхранява и развива сапрофитно в ксилема на растенията и се развива през вегетацията на лозата. Намира се в почвата и в зависимост от условията остава жизнена до две години. Заразява през микрорани, поучени при засаждане, присаждане, почвени обработки, от насекоми, при резитбите.
Благоприятни условия за развитието на болестта са топло и влажно време през пролетта, закъснели резитби при измръзване и градушки.

Необходимите мерки

Борбата срещу болестта е много трудна, защото след попадане в раните бактерията прониква в проводящите съдове на лозата. Засега все още няма ефикасно средство срещу болестта, но могат да се приложат следните:
- резитбата на лозите да се извършва при дълбок покой, защото раните засъхват и са бариера за проникването на болестта;
- при резитбата на болни лози да се обеззаразяват лозарските ножици с потапяне в 1% формалинов разтвор;
- при наличие на тумори, те да се изрязват, когато лозата е в покой и мястото на раната да се намазва с 2% бордолезов разтвор;
- засаждане на здрав лозов материал;
- при силно нападение унищожаване на лозите.

Автор: Желязко Колев

Представяме Ви:

Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Размножаване чрез вертикални отводи

Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...

От какво се нуждае смокинята

Макар да е типично растение на средиземноморските страни, смокинята става и в българските градини. Разбира се, най-добре се развива в южните ни райони и по Черноморието. България се приема като северн...

Начало