Градина » Пръстенотворката сега най-лесно се открива

 Пръстенотворката сега най-лесно се открива

Тя напада всички овощни видове, както и горски (като дъб, клен, явор и др.), а от украсните най-често розата. Вреди гъсеницата, която напада пъпките и предимно листата. При масово нападение дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Пръстенотворката (Malacosoma neustria) е охреножълта неголяма пеперуда, която най-често остава незабелязана от обикновения любител овощар. Това е, защото лети привечер и през нощта, а през деня се укрива по долната страна листата. Женските снасят яйцата си по тънките клонки във вид на пръстенчета. Те обхващат спираловидно клонката, като образуват гнездо от често до 300 яйца. Гъсеничките се излюпват и развиват още през есента, но остават в яйцата до пролетта. Тогава те прегризват яйчните черупки и се отправят към пъпките, като изгризват вътрешността им, а по-късно се хранят и с листата. Към края на май- началото на юни завършват развитието си, какавидират и около две седмици по-късно (втората половина на юни и първата на юли) какавидите се превръщат във възрастни пеперуди. Те узряват полово и снасят яйцата си.
За борба с този неприятел има ефикасни препарати, които се използват срещу гъсениците по време на активното им хранене. Сега са живи, но са в яйцата, а те пък много лесно се виждат в оголените клонки на дърветата. Вгледайте се и ако забележите пръстенчета от яйцата й, изрежете клончетата и ги хвърлете в огъня.

Автор: проф.Йорданка Станчева

Представяме Ви:

Подгответе глоксинията за зимен сън

Каменното цвете или глоксинията е клубеново растение с нежни копринени листа и камбанковидни цветове с разнообразна окраска. То е сред най-известните стайни цъфтящи култури. Копринените цветове достиг...

Засейте спанака сега, за да берете напролет

Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават лехите чисти от плевели, а това са ранни домати, ранни картофи, краставици, зелен фасул, зимни житни и други. Подходящи са топли, отцедливи...

Пресният торф е опасен за растенията

Много градинари използват в качеството на органичен тор торф, надявайки се по този начин да увеличат реколтата. Но най-често ги очаква разочарование: торфът не може да повиши мигновено плодородието. ...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало