Градина » Настанете грамофончето на завет

 Настанете грамофончето на завет

През април на балкона се сеят семената на ипомеята, наричана грамофонче. За нея изберете завет и слънце, защото е топлолюбиво едногодишно растение. Ипомеата е подходяща за вертикална украса. Тя е в контраст на сивите стени и грозните мазилки със своите сини, виолетови и пурпурночервени цветове, прилични на фунийки. С гъвкавата и катерлива ипомеа можем да направим цветна завеса и да изолираме шума, стига да е опряна на подходящи леки опори или тел. Нежните стъбълца се увиват, нарастват бързо и цъфтят през цялото лято.
Земята в сандъчетата е смес от градинска почва, пясък и добре угнил оборски тор. По-богатата почва и редовното поливане, особено през горещите летни дни, подържат растенията свежи и обилно цъфтящи. Ако предварително са навлажнени, семената ще покълнат за 7-8 дни. Те запазват кълняемостта си до 4 години. Зимоустойчиви са и се самозасяват.
През септември, когато времето се захлади, добре е да се приютят на топло, да доузреят семената, за да са годни за посев през следващата пролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога е време е да сеете ранното зеле

Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след...

Изберете подходяща почва за стайните цветя

Кореновата система на саксийните цветя се развива в малък обем почва, поради което тя трябва да е обогатена с хранителни вещества. Освен това саксийните цветя имат по-големи изисквания към почвата, от...

Силен оцет става от слабо вино

При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Начало