Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата не е взискателна към мястото си, но не обича тежките и влажни почви. Добре вирее и расте на леките черноземни, канелените и сивите горски, които съдържат достатъчно хранителни вещества и вар. Ако се прекали с азота, лещата узрява неравномерно, затова трябва се тори умерено. Използва се около 7 кг/ дка амониева селитра, която се внася предсеитбено. Суперфосфатът 15-20 кг, и калиевият тор който може да се замести от растителна пепел -50-60 кг/дка се дават преди основната обработка на почвата.
Сложете семената сега
Лещата издържа на понижаване на температурата, семената покълват при -4- -5 градуса, особено добре се развиват някои озимени форми. Най-благоприятният срок за предзимно засяване на лещата за Южна България е началото на ноември, а за Северна България - една седмица по-рано. Ранната сеитба не се препоръчва, защото растенията не могат да издържат при много силно понижаване на температурите. Дребносеменните сортове се засяват на дълбочина 3-4 см, а по-едрите - на 5-6 см. Основната грижа през вегетацията е да се опази посевът чист от плевели. Есенните посеви обикновено са по-чисти от плевели в сравнение с посевите през пролетта.
Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило....
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...
През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни ч...
Пролетното присаждане е една от основните овощарски практики, чрез която много диворастящи растения могат да се превърнат в ценни овощни сортове. Кисeлиците се присаждат с ябълки, дивите круши – с кру...