Градина » Внимавайте, когато садите пипера

 Внимавайте, когато садите пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществена грешка – гъстото разсаждане. С цел да се поберат повече растения мнозина сгъстяват междуредията до 35-40 см, а в реда засаждат през 10-15 см по две растения на едно място. Повечето растения на единица площ (метър, ар, декар), не осигуряват повече продукция, така както и ако са по-малко. Нормалното междуредово разстояние за пипера е 60 см, но в двора е допустимо да се сведе и до 50. Растенията се засаждат по едно през 15 см. Ако държите да са по две, тогава разстоянието между растенията в реда трябва да е 25 сантиметра. Така ще се осигури нормална жизнена площ за всяко растение. Иначе се потискат, а това се отразява на добива.
Другата честа и много съществена грешка е свързана с поливането. Новозасаденият пипер нормално през обедните часове показва признаци на завяхване. Това плаши неопитните градинари и те веднага се захващат да поливат. Но бедата не е в недостига на влага в почвата – има достатъчно, щом растенията са полети при засаждането и това личи, разровите ли малко почвата. Причина за завяхването е нарушената коренова система, която не успява да засмуква достатъчно. При честите поливки, при това с вода, която обикновено е по-студена отколкото почвата, възстановяването й се забавя. Затова изчакайте я да се възстанови. Първата поливка се налага обикновено 10-12 дни след разсаждането. Преди нея е първото окопаване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вадете вече фъстъците

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80 %, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. ...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Изсушете си гъби за зимата

Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отст...

Как да различим мана от оидиум

Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. А...

Начало