У нас са известни два минерални фосфорни торове - суперфосфат и амофос. Суперфосфатът се внася през есента преди основната обработка на почвата. Който не е направил торенето, може успешно да поправи пропуска си сега. През пролетта се извършва торене с амофос. Той е напълно разтворим във вода и се внася преди сеитбата. С него може да се подхранят зеленчуците през вегетацията. Амофос е сложен минерален тор и съдържа 52% фосфор и около 16% амониев азот.
С нормите (показани в таблицата) амофос се внасят усвоими от растенията фосфор и азот. И може да сте сигурни, че ще имате високи добиви.
На леки песъчливи почви с високо ниво на подпочвени води, за предпочитане е определеното количество за зеленчуците от първа и втора група да се внесе на два пъти - половината преди сеитбата и другата половина - за подхранване по време на растежа им. При зеленчуците от останалите групи амофос се внася еднократно при сеитбата.
Според потребностите от фосфор културите се разделят в 5 групи:
Цветно зеле, лук за глави – 25-20 г на кв.м
Ранни и средноранни картофи, пипер,
ранни домати, късно зеле, ранни краставици – 16-13 г на кв.м
Средноранно и ранно зеле,
средноранни и късни домати,
патладжан, късни краставици, моркови – 11-10 г на кв.м
Зелен фасул, зелен лук и спанак – 9-7 г на кв.м
Зелен грах, салати, марули, репички – 6-5 г на кв.м
Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...
Много често сляпото куче унищожава луковиците на засадените лалета. За да ги защитите, направете плътен пръстен от нарциси – тях вредителят не ги закача. Изкопава се ямка с плоско дъно с дълбочина не ...
Правилно съхраняваните бъчви, използвани миналата година за направа на вино, сега могат да влезат веднага в употреба след закисване и опушване със сяра. Допуснали ли сте да се появи плесен, подготовка...
Големият интерес към кайсиевите плодове и продуктите от тяхната преработка се дължи на високите им вкусови, хранителни, диетични и лечебни свойства. Захарите в кайсиевите плодове достигат над 10%. Кис...