През вегетацията в лозовите насаждения се извършват резитби на зелено за регулиране на растежа и плододаването на лозите и подобряване микроклимата им. Една от тях е филизенето, с което се премахват излишните леторасти от главината. През пролетта от лозите покарват повече леторасти, отколкото са ни нужни и за да не се намали добивът, трябва да се отстранят. Така правим корекция на резитбата на зряло, както и промяна в натоварването на отделните лози. С филизенето се регулира броя на леторастите, осигурява се добър растеж и по-добро узряване на пръчките. Така осигуряваме по-висок добив през следващата година. Улеснява се борбата срещу болести и неприятели. Създават се условия за по-добро огряване на леторастите и гроздето от слънцето. Вследствие на прореждането на леторастите се подобрява светлинният, топлинният и въздушения режим, с което се повишава и качеството на гроздето.
Как да го направим
Филизенето се извършва след появяването на всички реси, за да разграничим плодните от безплодните леторасти. Извършва се, когато достигнат 15-20 см дължина. Това е през втората половина на май. В този момент излишните леторасти лесно се отстраняват чрез натискане с палец. Със забавяне на операцията те се вдървесиняват, трудно се премахват и неоправдано изразходват хранителни вещества.
Филизенето изисква съвсем конкретен подход в зависимост от формировката, сортовите особености, екологията и индивидуалните различия между отделните лози. Премахват се преди всичко лакомците по старите части на главината, с изключение на тези, които ще се използват при резитбата за съкращаване на някое рамо или кордон или за създаване на ново плодно звено. Отстраняват се и филизите, развили се от спящи и ъглови пъпки по кордоните и рамената, които са безплодни. Запазват се тези, които са удобни за използване в бъдещите резитби. Филизят се и всички заместващи, безплодни и слабо развити плодни леторасти по плодните звена, по-слабите и тези без връх. Когато покарването на очите е нередовно, филизенето трябва да се извършва по-внимателно. В такива случаи може да се запазят и безплодни филизи, които ще са необходими при резитбата. При системата Гюйо в основата на лозата винаги трябва да се запазват необходимият брой леторасти за следващата резитба, независимо дали са от чеповете или от старата част.
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...
За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да намалите химикалите. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? ...
• Много бъркат градинарите, които внасят прекалено дълбоко торовете. Най-добре е да се наторява на дълбочина една лопата. Ако дълбочината е 40 до 50 см или повече, кислородът няма да има достатъчен до...
Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви у...