Наближава най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Предварително се подгответе, избирайки най-подходящите площи за новата овощна градина. Фиданките се засаждат на постоянно място, където ще се развиват и плододават в продължение на десетки и повече години. Ако условията не са подходящи, от тях не могат да се очакват добри резултати и дълъг живот. Това най-често се установява, чак когато дърветата встъпят в плододаване и допус-
натите грешки вече са непоправими.
Почвата
Почвата е основният фактор, от който зависи растежът, родовитостта и дълголетието на овошките. От нея те се снабдяват с вода, хранителни елементи и кислород. Освен това тя е средата, в която те се закрепват, за да растат в изправено положение. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 60-80 см, а отделни корени проникват и до 2-3, а в някои случаи и до 6-8 м. Овощните дървета ще се развиват и плододават добре, когато почвата е пропусклива най-малко на дълбочина до 1,5 м. При лоша водопропускливост, която се дължи на плитко разположен пласт от тежка и плътна глина или непрекъсната скална маса, освен че корените трудно проникват на дълбочина, се получава и преовлажняване и задушаване. Същото явление се наблюдава и при високо ниво на подпочвените води. Не бива да се създават овощни градини и в места, където подпочвените води се повишават, макар и временно, по-високо от 80 см. Това лесно може да се установи, като се постави по-широка тръба на дълбочина 1-1,50 м и целогодишно се наблюдава нивото на подпочвените води.
Механичният състав
Механичният състав на почвата също оказва влияние върху дърветата. В планинските и полупланинските райони, където валежите са повече и изпарението е по-слабо, те растат по-добре на по-леки и пропускливи почви. В по-топлите и с по-малко валежи райони глинестите и по-влагоемки почви са за предпочитане. Изборът на видовете и подложките също така трябва да бъде съобразен с механичния състав на почвата. Ябълката, дюлята и джанковата подложка при сливата, кайсията и прасковата понасят сравнително по-добре по-тежките и преовлажнени почви. Кайсията върху кайсиева подложка, прасковата върху прасковена подложка, черешата и донякъде крушата се развиват по-добре върху по-леки и пропускливи почви.
Овощните растения се развиват и плододават най-добре на по-богати и запасени с достатъчно хранителни вещества почви. Успешно могат да се отглеждат и на по-бедни почви, но при условие, че редовно и по-обилно се торят.
Химическият състав на почвата също оказва съществено влияние върху силата на растежа, дълголетието и родовитостта на овощните растения. Повечето видове се развиват най-добре върху почви с неутрална до слабо кисела реакция. Сравнително по-добре понасят слабо алкални почви бадемът, кайсията, черешата и вишната, присадени върху махалебка.
Климатът
При избора на място за овощна градина трябва да се обърне внимание и на климатичните фактори. Не бива да засаждаме праскови и бадеми в райони, където температурите през зимата падат под минус 22-23 градуса. Ябълката, сливите, вишните могат да понесат температури до минус 28-30 градуса, а останалите видове измръзват под минус 25-27 градуса. В районите, където късните зимни и повратни пролетни застудявания са често явление, не се засаждат раноцъфтящите видове, като бадем, кайсия, праскова, джанка и череша.
Валежите също са с решаващо влияние върху развитието на овощните растения. Особено чувствителни в това отношение са ябълката, дюлята, крушата и ягодоплодните видове, които трудно успяват в повечето райони у нас без напояване.
Релефът
Релефът оказва съществено влияние върху интензивността на климатичните фактори и почвените условия. Най-подходящи са равнинните и леко наклонени терени – от 5 до 12 градуса. На такива площи се засаждат ябълка, круша, дюля, праскова и ягода. Сливи, череши, вишни, бадеми, орехи и кайсии могат да се засаждат и на по-наклонени терени, но не повече от 12 градуса. При по-голям наклон е необходимо да се извърши терасиране.
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...
Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стайни ц...
Лозите цъфтят до около средата на юни, тази година обаче закъсня най-малко с двадесетина дена. В същото време паднаха обилни и продължителни дъждове. Зарази плъзнаха навсякъде из лозята. Не са малко...