Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. това ще направите, като прещипете стъблото над 2 все още недоразвити листа. Градинарите наричат тази операция задънване. То ускорява узряването. Ако искате да отглеждате растенията до есента, запазете най-високо развиващият се колтук. Той ще образува съцветия и ще завърже плодове. Полувисокорастящите сортове се задънват след 2 или 3 съцветия. За продължител се оставя първият колтук под най-горното съцветие.
Горе долу по това време започват да узряват плодовете от най-долното съцветие. Щом кожицата им започне да се избистря, една поливка, придружена от подхранване с малко амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор, ще се отрази доста положително на наедряването на плодовете.
Плодовете се берат в подходяща степен на узряване. Когато градината е отдалечена (вилния двор) и се посещава веднъж седмично, плодовете може да се откъсват в началото на съзряването (поява на руменеца на върха на плода – фаза, наричана още звезда) или порозовяване на 1/3 от плода. За няколко дни те ще узреят напълно. При всяка беритба се откъсват и заболелите или механично повредените плодове.
Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Ра...
Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки ...