Градина » Помогнете на доматите да узреят по-бързо

 Помогнете на доматите да узреят по-бързо

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. това ще направите, като прещипете стъблото над 2 все още недоразвити листа. Градинарите наричат тази операция задънване. То ускорява узряването. Ако искате да отглеждате растенията до есента, запазете най-високо развиващият се колтук. Той ще образува съцветия и ще завърже плодове. Полувисокорастящите сортове се задънват след 2 или 3 съцветия. За продължител се оставя първият колтук под най-горното съцветие.
Горе долу по това време започват да узряват плодовете от най-долното съцветие. Щом кожицата им започне да се избистря, една поливка, придружена от подхранване с малко амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор, ще се отрази доста положително на наедряването на плодовете.
Плодовете се берат в подходяща степен на узряване. Когато градината е отдалечена (вилния двор) и се посещава веднъж седмично, плодовете може да се откъсват в началото на съзряването (поява на руменеца на върха на плода – фаза, наричана още звезда) или порозовяване на 1/3 от плода. За няколко дни те ще узреят напълно. При всяка беритба се откъсват и заболелите или механично повредените плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Размножаване на опунцията

Много екзотични плодови растения, в това число и опунцията, лесно се размножават чрез семена. Поставете на ръцете си плътни ръкавици (плодовете са покрити с множество тънки остри влакна, които при съп...

Градинската лобода се сее сега

Може да сте чули, видели или прочели, че градинската лобода се засява в ранна пролет. Вярно е. Но е също вярно, че в градините никнат самозасели се семена от предната година. Това е достатъчно да ви у...

Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...

Бобовата огневка съсипва фасула

Бобовата огневка (Etiella zinckenella) е неприятел на бобовите култури, разпространен във всички райони на страната. Среща се по голям брой бобови растения, но най-силно вреди на фасула, соята, граха,...

Начало