Градина » Осигурете си зелен лук до Коледа

 Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза употреба, като и едър арпаджик (балучка).
Този посадъчен материал засадете на равна леха, висока 10-15 см. Тя трябва да има лек наклон, за да не задържа дъждовните води, което е условие да не загниват прорастващите луковици. Излишно е да употребявате при подготовката й каквито и да било торове. Растенията ще се развиват за сметка на резервните хранителни вещества в луковиците. Тях засадете в браздички, отстоящи на 10-15 см една от друга и дълбоки до десетина сантиметра. Едрите глави засаждайте плътно една до друга, а балучката – през около 5 см.
Грижа след засаждането ще ви е премахването на никнещите плевели и поливане, в случай че не вали. Зелен лук, такъв, какъвто купувате от пазара, ще имате след 35-45 дни според метеорологичните условия и времето на засаждане – по-късният става по-бавно. В случай на нужда върху лехата може да изградите полиетиленов тунел.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Избавете се от зелевата пеперуда

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Капризите на ароматния грах

Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...

Вризеята търси шарена сянка

Вризеята (Vriesea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената – великолепната вризея (V. splendens). ...

Как да си завъдите ктенанте?

Ктенанте (Ctenanthe) е многогодишно тревисто растение, което идва от Бразилия. Много е атрактивно, но трудно за отглеждане. Името му произлиза от гръцката дума гребен, защото прицветниците му (много, ...

Начало