Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до януари, ще имате тези пресни подправки под ръка докато станат готови в лехите напролет в градината. Ето как да постъпите:
Напълвате саксийката с градинска почва до 2 см под горния и ръб и леко притъпквате. Положете семената така, че между тях да има около 2 см разстояние. Ако след поникването растенията се окажат нагъсто, ще трябва да изскубнете някое и друго от тях. Покрийте семената с почва, така че до ръба да остане половин до един сантиметър разстояние. Полейте.
Семената на магданоза и копъра никнат бавно. Ще ускорите поникването им, ако преди засяването ги киснете 1-2 денонощия в чаша вода, увити в вързопче от плат. Водата сменяте през 8-10 часа.
Магданозът и копърът се развиват най-добре при температура около 18 градуса. Такава температура не е трудно да се осигури в обитавано жилище. Много е важно обаче саксийките с тези подправки да са на светла място. Това е условие за образуването на ароматните вещества, заради които те се отглеждат.
Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че о...
Нацъфтелият ароматен и полезен за здравето бъз сега ни радва и с предупреждението, че настъпва знойното лято. Даже и най-мрачните и дъждовни дни не могат да затъмнят блясъка на слънчево жълто-белите ц...
Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската му...
Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температу...