За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията.
Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инсталация и много добра изолация. За да се развива нормално кореновата система на растенията, са нужни 21 - 23 градуса температура на почвата. Тя може да се постигне с балирана пшенична слама. Сламата се навлажнява обилно и се добавят 15 кг амониева селитра, 11 кг праховиден суперфосфат, млян варовик и 4 кг калиев сулфат. Тези количества са за 1 тон суха слама. Най-напред се внася варовикът, после половината от азотния тор, следват фосфорният и калиевият тор, но не едновременно, и накрая - 2/3 от амониевата селитра. След внасянето на торовете сламата отново леко се навлажнява. След няколко дни температурата във вътрешността на балите трябва да достигне 50 градуса. Тогава върху всяка бала през 45-50 см се поставят на купчинки по 1,5-2 кг смеси - най-добре угнил оборски тор и торф в съотношени е 1:2. Обикновено подготовката на балираната слама продължава 18-20 дни.
Когато температурата в балите спадне на 30 градуса, вече може да започне засаждането на готовия разсад. Добре е подготвеният разсад - предварително полят с лекозатоплена вода и обеззаразен, да се разнесе няколко дни по-рано по местата, където ще се засади. Така растенията ще се приспособят по-лесно към обстановката. Върху всяка купчинка от смеската се прави дупка с размер, колкото да се поместят корените и смеската около тях. Посадените растения се загърлят, уплътняват се и се поливат със затоплена вода. Температурата на въздуха през деня трябва да е 22-25 градуса, а през нощта - 18-20 градуса. Смеската трябва да се овлажнява, но да не се мокрят листата.
Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пренасянето на дръвчетата от ле...
Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е ле...
Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...
Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...