Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото вирее и на сянка и на по-бедни почви. Тя е сухоустойчива и става също и на припек. На височина е между 1,5 и 3 м. Цъфти преди разлистването.
Сега се подготвят резиците и се подмладява
Ако искаме да освежим градината с този красив слънчев храст е време да нарежем клони, а от тях да подготвим резниците. В случая ще свършим двойно полезна работа. От една страна с кастренето на клоните се формира и подмладява храста. А а от друга така го размножаваме и разкрасяваме градината.
Приготвените резници да са с дължина 18-20 см и с по две, три пъпки. Съхраняват се в почвата вързани на снопчета. Може допълнително да се завият с рогозки или слама, за да не измръзнат.
Във ваза ще покаже прелести за 3 седмици
При подготовката ще забележим, че цветните пъпки са доста набъбнали. Липсва им топлина и повече светлина, за да разцъфнат. Тези условия можем да ги създадем във ваза с вода, поставена в слънчевата затоплена стая. Необходими са само 3 седмици, за да се радваме на събуждането и свежестта на цветовете на форзицията. Дори нещо повече. Във водата тя се и вкоренява и при стайни условия може да се възпроизведе прелестната форзиция.
По същия начин се подготвят резници от дрян, върба и много други храсти, които се размножават чрез зрели резници.
Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...
Наименованието на растението произхожда от гръцката дума Kanna – тръстика, камъш. Към този род принадлежат ефектни листно-цъфтящи растения. В почвата те развиват дебели пълзящи коренища, които при няк...
При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етап...