Градина » Как се отглежда пампаската трева?

 Как се отглежда пампаската трева?

Името пампаска трева носи един от 15-те вида кортадерии. Тя произхожда от степите на Южна Америка в Аржентина, които се наричат пампаси. Събраните в туфа листа достигат внушителни размери до 2 м. Листата са много красиви, сиво-сребристо-зелени, линейни. Ръбовете им са остри, при някои сортове с червеникава ивица - красиви са растенията, след като в началото на есента се появят пухкавите, сребърни метлици на съцветията, подобни на пера, достигащи над 40 см.
Широко разпространен е сортът Сънингдал Силвер, който може да достигне до 3 м височина. Елегантните му метлици са с бял копринен блясък. Някои предпочитат сорта Пумила, който е с по-сбит хабитус и рядко надвишава 1,20 м височина. За да имате красиви растения, трябва да им намерите място, добре огрявано от слънцето. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, умерено влажна и пропусклва. През зимата не трябва да задържа излишна вода.
Преди зимата, привържете растенията към подпорки, особено ако са на ветровито място. Напролет освободете стъблата от тези предпазни връзки и изрежете всички загинали. Периодично подмладявайте туфите.

Размножаване

Най-често пампаската трева се размножава чрез разделяне на коренищата през пролетта. Ако растенията няма да са единични, най-малкото разстояние, на което трябва да засаждате, е 1,5-2 м. За да се прихванат бързо и безпроблемно, добре уплътнете почвата и полейте изобилно. Веднъж прихванали се, растенията не се нуждаят от поливане, с изключение на периоди на продължително засушаване. Дори обратно, при опасност от застояване на излишна вода дренирайте, като прокопаете подходящи канавки.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нов метод за размножаване на орехи

Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...

Направете зимни шпалири за малините

Малините също се нуждаят от защита от силните ветрове и студове. Въпреки това обаче много градинари не отделят нужното внимание на тази култура. В резултат на това пренебрегване филизите на малините ч...

Защо сернистата киселина подобрява виното

Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало