Резитбата е задължително мероприятие при розата, което се провежда винаги в края на зимата, преди да се започнали да се развиват пъпките. Целта е да се оформя правилно храстчето. При това се постига регулиране на потока на хранителните вещества. Задължително се отстраняват всички болни, повредени, както и слабите леторасти. Реже се до добре развита пъпка. Наклонът на отреза е на обратната страна на пъпката. Всички изкарали диви издънки се изрязват до дъно.
За да продължите обаче, трябва да сте на ясно, към коя група принадлежи, вашето растение, защото начините на резитба са различни за всяка група.
На чайните и чайно-хибридните рози през есента сте намалили производно стъблата и сте ги заринали за зазимяване. Сега продължете резитбата, намалете миналогодишните стъбла на височина около 20 см. Целта е на всяко рамо да има по 4-5 пъпки, като отрезът да е на 1 см над последната пъпка.
Ремонтантните и флорибундови рози се режат на 6-8 пъпки.
Влачещите се режат според желанието да се оформи плет или арка. При всички случаи трябва да им осигурите поне по 3-4 клонки на 1,20-1,50 м височина.
Специален е случая и при високостъблените рози. Почиствайте всички появили се по стъблото клонки, защото те са от дивачката. Последните разклонения оставяйте на две пъпки.
Класическите видове хлорофитуми образуват дълги филизи - ластуни, на които се появяват първо цветове, а след това миниатюрни детки с коренчета. За размножаване е достатъчно да посадите две такива детк...
Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...
Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...
Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...