Кливията е луковично растение, което произхожда от Южна Африка. Корените му са малко на брой, но дълги и месести. Листата й живеят по няколко години, като всяка година се образуват по няколко. При добро гледане, цветоносното стъбло се появява в центъра на розетката в края на зимата, началото на пролетта.
Но за да се стигне до този резултат, от края на октомври до февруари кливията трябва да премине през задължителен период на почивка. Затова, ако все още поливате вашите растения с оптимални дози вода, своевременно я намалете до минимум. Температурата в помещенията трябва да е сравнително ниска – около 8-10 градуса. Някои любители преместват саксиите по време на почивката в избени помещения. Такива растения успяват да заложат едри съцветия, затова през пролетта са приказно красиви.
По отношение на светлината кливията не е капризна. Понася слабо осветление, затова се развива успешно ако я поставите на западни, та дори и на северни прозорци. Тя е устойчива на сухия въздух, затова не страда в помещения с парно отопление.
По време на цъфтежа потребността от вода е най-голяма, затова тогава почвената смес винаги трябва да е умерено влажна.
Кливията се размножава чрез разделяне на старите растения след прецъфтяването. Не е необходимо да вършите това всяка година, защото новите луковици бавно нарастват. Разделяйте ги през 4-5 години.
Разсадът за оранжерийни краставици се засява в различно време според климатичните условия на района и броя на покритията на оранжерията. В най-южните райони на страната подходящият момент настъпва око...
Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...
През топлите дни на ноември и декември все още можете да се заемете с резитбата на къпиновите храсти, от които сте прибрали плодовете. В зависимост от растежните особености къпиновите сортове се форми...
Има два варианта – да покривате чувствителните към студа тревисти многогодишни растения или да ги прибавяте към масата, събрана за направа на компост. Важното е да не оставате листа върху моравата, тъ...