Градина » Как да приготвим шербет за растенията?

 Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос.
Всяко земеделско домакинство отглежда птици - кокошки, пуйки, патици, гъски. Торът от тях е най-богатият на хранителни вещества. Той е бързодействащ с благоприятно за растенията съотношение между азота, фосфора и калия. В 1 кг птичи тор се съдържат средно 17 г азот, 16 г фосфорна киселина, 9 г калий и 15-24 г калций. Годишно една кокошка дава 6-12 кг тор, една пуйка - 12-15 кг, една патица - 8-10 кг, една гъска - 12-14 кг.
Добре е птичият тор да се събира често и отделно от тора на другите животни, не трябва да се излага на дъжд. Азотът в този тор се губи много бързо, излитайки във вид на амоняк. За да се предотврати загуба на амоняк, торът трябва да се смесва с градинска пръст.
Най-полезно е птичият тор да се използва за подхранване чрез шербетуване на зеленчуковите култури. Трябва обаче да се разреди с вода в съотношение 1:10 (една част птичи тор на десет части вода). Приготвеният разтвор се внася веднага в почвата, така се избягват загубите на азот.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...

Запознайте се с пълзящото циганче

Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...

Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените част...

Пресни репички в началото на март

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...

Начало