Градина » Една опасна болест по лозата

 Една опасна болест по лозата

Болестта еска се дължи на гъбата Phaeoacremonium aleophilum. През вегетационния период могат да се наблюдават две форми на болестта. По-често срещаната е т.нар. бавна (хронична), която се характеризира с промяна на цвета на листата - пожълтяване при белите и почерняване при червените сортове от периферията навътре между нервите, некротиране на засегнатите тъкани и преждевременен листопад. Обикновено тези симптоми се наблюдават първо по базалните листа на отделните леторасли.
Понякога болните лози не показват признаци по листата всяка година. По зърната рядко се появяват малки кафяво-виолетови петна, възможно е гроздовете да завехнат и изсъхнат.
Ако лозите се заразят едновременно с посочените гъби и с вида Fomitoporia punctata, могат да изсъхнат внезапно-частично или изцяло. Внезапната форма на болестта еска, е известна като апоплексия, акутна еска и се проявява, когато след продължителен период на засушаване започнат обилни дъждове. Засегнатите чести имат характерен кафяво-синкав цвят. Листата опадат за няколко дни. Стъблата най-често се напукват надлъжно и едностранно. Растенията, засегнати от апоплексията, не винаги проявяват признаци по листата. При напречен пререз на засегнатата дървесина се наблюдава дифузна некроза, включва отвън навътре тъмнокафяви тъкани с твърда и сбита кансистенция, тънка твърда линия с почти черен цвят и жълти шуплести тъкани с ронлива консистенция като прахан.
Профилактичните мерки са единственият начин за борба с болестта еска в повечето страни. Препоръчва се да се избягна нараняването на лозите, да се правят по-малък брой отрези, заразените растения да се отстраняват и да се унищожават чрез изгаряне.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бакла се сее сега

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Бялата зелева пеперуда

Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички,у репи, синап. Храни се също и с листата...

Преборете се с варовата хлороза в лозето

Варовата (неинфекциозна) хлороза е функционално заболяване, което се дължи на недостатък на желязо. Обикновено се проявява на втората година от засаждането около цъфтежа на лозите, когато растежът на ...

Начало