Читателите напоследък задават често въпроси за това как да се използват хербицидите и кой точно да предпочетат в своята градина.
Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран срещу видовете плевели, преобладаващи в насаждението. При почви с лек механичен състав трябва да се прилагат херибициди, които са по-трудно разтворими във вода, за да не се измиват. Трябва да се знае и още нещо - когато се използва един и същи препарат няколко години, плевелите увеличават устойчивостта си към него. Ето защо трябва да се редуват различни хербициди и комбинации. И това да се съобразява с променящите се плевелни видове: житни, широколистни, коренищни и кореново-издънкови.
Задължително трябва и да се спазва посоченият на етикета карантинен срок, защото от него зависят остатъчните количества в продукцията и почвата. Разбира се, от голямо значение е и фазата на развитие на плевела и на културното растение. Ако не се обърне внимание на това нещо, плевелите ще останат, но ще изгори посевът. Важно условие е да се пръска с хербициди според указанията на етикета за температурата и влажността на почвата и въздуха.
В никакъв случай не бива да се третират насажденията и почвата с метла, а да се използва пръскачка, която след всяка употреба се измива с вода и миещ препарат. Недопустимо е излишният разтвор да се изхвърля във водоеми, канали или върху почва. Приготвените разтвори се използват веднага.
Количеството препарат на 1 декар да се преизчислява според площта - за 10 квадрата, за 100 квадрата и т.н. Задължително да се спазва точната доза, защото с превишаването й може да се унищожи посевът или овощните дървета. В някои случаи високата доза не може да бъде приета от коренищните и кореново-издънкови плевели, защото изгаря листната маса.
Не се пръска в пек и в дъжд
При ветровито време, силно слънце и в очакване на дъжд до 2 часа не бива да се пръска с хербицид. В противен случай препаратът ще бъде отнесен в съседни посеви и може да ги изгори. При работа с хербициди е задължително да се използва специално работно облекло, маска и ръкавици.
Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...
В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с...
Ако сте избрали за градината от ранните сортове грах, които имат вегетационен период 50-60 дни - те вече зреят. Средноранните стават готови за по-дълго време - 62-70 дни. Така че грах започва да се бе...
Този род е описан през 1753 г. и носи името на шведския ботаник Тиландз (1640-1693). Съществуват повече от 400 вида, които са разпространени от югоизточната част на САЩ до Аржентина и Чили. Тиландзият...