Най-добрата вода за поливане на градинските растения е снежната или дъждовната. Тя не съдържа вредни соли, има слабо кисела или неутрална реакция. Твърдата вода от чешмите, изворите и кладенците е с висока концентрация на соли и може да затрудни достъпа на желязо, фосфор, манган, бор и други хранителни елементи на почвата в растенията. Тази вода трябва да се преварява, което не е възможно за по-големи площи. Може да се подкисели, като и се прибави желязо или свеж мъх – слага се в торбички от марля в съда с водата.
Водата за поливане трябва да престои най-малко 3-5 часа в широк стъклен или емайлиран съд, за да се сгрее, обогати с кислород и да се намали съдържанието на хлор. За да се ускори насищането с кислород, може да преливате водата на тънка струя от един в друг съд.
Растенията се поливат с вода със стайна температура, понякога обаче се налага да се подгрява до 20-25 градуса. Ако в стаята или на балкона е прохладно, температурата на водата не бива да е по-ниска от 15 градуса. Охлаждането на корените задържа постъпването на хранителни елементи от почвата.
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...
Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...
От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...