Градина » Как да обеззаразим почвата без химикали

 Как да обеззаразим почвата без химикали

Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали.
Има няколко начина за обеззаразяване на почвата за сместа, но най-подходящ и практичен е попарване с вряла вода при домашни условия. Практически се постъпва така:
- Намерете подходящ съд, в който да сложите почвата, както и подходящи материали за завиване.
- Обеззаразете съда с разтвор от 3% син камък (меден сулфат). Потопете го в разтвора за 10-15 минути, извадете го и подсушете.
- Насипете в съда почвата, която искате да обеззаразите (хубаво би било тя да е от място, където не са отглеждани зеленчуци) и я залейте с вряла вода.
- Завийте я след това добре с подходящи материали и я дръжте така до спадане на температурата.
- Отцедете я след това и я просушете.
- Ако няма да я използвате веднага за направа на смеската, направете я на подходяща фигура и я покрийте с полиетиленово фолио.
Така почвата е обеззаразена и може да я използвате за направа на торопочвената смес.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

От какво се нуждае калата?

Тъй като в стаята най-често се отглежда бялата кала, то тези правила са за нея. Почвата трябва да е тежка, но най-добре да е смес от градинска, хумус и торф в равни части. Не трябва да пресаждате...

Вризеята търси шарена сянка

Вризеята (Vriesea) е един от представителите на сем. Бромелиеви. Родът включва около 190 оригинални вида. Сред тях с особен чар се откроява най-разпространената – великолепната вризея (V. splendens). ...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало