Градина » Погрижете се за оранжерията

 Погрижете се за оранжерията

Зеленчуците, отгледани в стъклени оранжерии страдат от много болести и неприятели. Разбира се може да ограничите нападенията, но още от есента помислете за това.
* Отстранете растителните остатъци от предходната култура и обърнете почвата.
* Обеззаразете почвата, за да ограничите пораженията от вредителите. Най-често това се прави чрез химичен метод, като се използват почвени фумиганти. Трябва обаче да се знае, че химичните препарати проявяват действието си при определени температура (+ 18°С) и влажност. Може да използвате следните препарати: Базамид гранулат - внасят се 40 г/кв. м, като след разнасянето почвата се обработва на дълбочина 20 см. Препаратът унищожава причинителите на сечене по разсада, фитопатогенните бактерии и нематодите. Формалин - прилага се по-рядко, защото действието му е по-слабо. Дозата е 250 мл/кв. м и се използва срещу причинителите на сеченето.
* Обработвайте почвата около оранжерията, за да унищожите плевелите, защото са гостоприемници на много вредители.
* Редувайте правилно културите, за да ограничите заразите.
* Използвайте само здрав разсад и посадъчен материал.
* Изолирайте разсада от различните култури, като го отглеждате в различни части на оранжерията.
* Поддържайте оптимален воден режим, защото и засушаването, и преовлажняването ще ви създадат доста главоболия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Плумерията се подготвя за зимен сън

Плумерията (Plumeria) ни впечатлява през лятото с ароматните си и блестящи като коприна цветове, а сега нейните дълги листа започват да променят окраската си и да окапват. Не се вълнувайте! Това е ест...

Засейте спанака сега, за да берете напролет

Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават лехите чисти от плевели, а това са ранни домати, ранни картофи, краставици, зелен фасул, зимни житни и други. Подходящи са топли, отцедливи...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Не отлагайте засаждането на чесъна

Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да...

Начало