Резитбата е едно от основните мероприятия при отглеждането на малината. Тя се провежда два пъти в годината - през пролетта и през лятото. През пролетта се определя броят на издънките, които ще плододават по-нататък, като излишните се изрязват до основата. С тази резитба се оформя редовата лента с ширина около 30 - 40 см. Премахват се издънките извън лентата, а тези в лентата се прореждат, като на едид линеен метър се оставят 18 - 20 броя. Оставят се най-добре развитите, здравите и по-разредено разположените. Върховете на оставените издънки се съкращават с около 10-15 см, а при ремонтантните сортове се премахват плододавалите предната година върхове.
През лятото, непосредствено след прибиране на вкусните плодове, задължително трябва да се извърши резитба. С нея се премахват до основата плододавалите двегодишни стъбла, изнасят се и се изгарят. Това ще допринесе за по-добро огряване, развитие и цветообразуване на едногодишните издънки. С премахването на плодоносилите двегодишни стъбла се намалява разхода на вода и се унищожават голяма част от болестите и неприятелите по малината. С лятната резитба не трябва да се закъснява и особено неправилно е премахването на плодоносилите стъбла да се отлага чак до следващата пролет, когато се прореждат едногодишните издънки, което много често се наблюдава при любителите овощари. Освен другите вреди, при изрязването и измъкването им от реда се оронват и част от плодните пъпки по издънките, които ще плододават през настоящата година.
След пролетната резитба и оформянето нз лентите задължително трябва да се извършат 1-2 плитки обработки за унищожаване на плевелите като се внимава да не се унищожат новите издънки, които вече са се оформили в почвата.
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Тъй като родните места на черния пипер са крайбрежните гори на Южна Индия, растенията обичат много топлина. В нашите предели на открито не могат да успеят, затова любителите ги отглеждат само в саксии...
Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температур...
Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...