Трайни и удобни са три разновидности конструкции за малините. Циментовата конструкция с два двойни тела се състои от железобетонни колове, поставени през 6-8 метра. По тях се опъват два двойни тела, съответно на височина 80 см и 150 см от повърхността на почвата. През 1 м двете нишки на горния тел се свързват с телчета за фиксиране на растенията издънките се прекарват между теловете.
Добър резултат дава използването на циментова конструкция с 4 реда тел. Първият се опъва на 80 см от повърхността на почвата, а следващите нагоре са на 50, 20 и на 10 см един от друг. Издънките се вмъкват между тях. Този начин е по-трудоемът, но растенията са здраво прикрепени и отпада необходимостта от привръзване.
V-образната телена конструкция се състои от наклонено забити колове. Разстоянието между горната им част е около 1 метър. По всеки ред от коловете се опъва тел на височина 90 и 170 см от почвата. Малините се засаждат на два реда при междуредово разстояние 50 см. Оставят се по 8-10 плододаващи издънки на всеки линеен метър от реда. Те се привръзват наклонено, а младите израстващи стебла растат вертикално и не пречат на брането на плодовете. Ширината на междуредията е в зависимост от обработващата техника – обикновено около 2-3 м. Недостатък на тази телена конструкция е, че около половината от узрелите плодове са между теловете навътре, което би затруднило брането.
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...
Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...
В парниковия трап на обикновения едноскатен парник се поставя пресен оборски тор. Той е своеобразно гориво за затопляне на младите зеленчукови растения през студените зимни дни и нощи. Пресният, непре...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...