Градина » Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

 Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

Колраби или зелен алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се натрупват резервни хранителни вещества. Върху него са разположени спираловидно листата върху дълги, разширени в основата дръжки. Листната петура е малка (50-70 см в диаметър), разперена.
В зависимост от сорта стъблоплодът е кръгъл или плоско-кръгъл, с белезникава, светлозелена или виолетова окраска, 6-12 см в диаметър и средно тегло от 80 до 300 г. На втората година растението развива цветоносно стъбло, цъфти и плододава.

Историята

Произходът на колрабито е неизвестен, но е въведен в градинарството отдавна. Бил е познат на древните римляни под названието каулорапа – стъблена ряпа. Оттук произхожда и названието – колраби. Културата е широко разпространена в страните на Средна и Западна Европа, където сортовото й разнообразие е сравнително голямо. У нас не е разпространено масово. То се слави с добри вкусови и кухненски качества. Приятният сладък вкус на стъблоплода се обуславя от повишеното съдържание на захароза (до 4,6 %), като по този показател културата заема първо място сред останалите зелеви култури. А с високото си съдържание на витамин С е заслужило прозвището си “северен лимон”.

Произведете разсад по-рано

Колрабито се отнася към студоустойчивите и бързо растящи растения. В зависимост от сорта вегетационният период се колебае от 60 до 100 дни. Изискванията му са подобни на главестото зеле и вирее на всички почвени типове. Може да се отглежда в парници и в леки полиетиленови оранжерии като култура за уплътняване.
За получаване на ранна продукция разсадът от колраби се отглежда в топли парници. До изнасянето му на полето се нуждае от 40-45 дни. Разсадът се пикира в полутопли парници след образуване на първия същински лист. Отглеждането му става изключително при поливни условия, като влагата в почвата не бива да бъде по-ниска от 70 %..
Разсажда се при разстояния 70 см между редовете и 20-30 см между растенията или лентово по схема 50+20+20+20+20.

Безразсадно отглеждане

Колраби може да се отглежда и безразсадно. В този случай семената се засяват в почвата при започване на пролетната полска работа на дълбочина 2 см. Растенията поникват за около седмица. С появата на първия същински лист се прави прореждане на 15-20 см едно от друго. След прореждането растенията се подхранват с азотни и калиеви торове в съотношение 1:2. Поддържа се оптимална влажност на почвата, разрохква се и се води борба с плевелите. Колрабито не бива да се загърля, тъй като се забавя растежът на стъблоплодите и се влошава качеството им. Прибира се, когато стъблоплодите достигнат в диаметър 6-10 см.
По-разпространени от групата на ранните сортове са: Дворски, Prager weisser treib – подходящ за отглеждане в оранжерии, Nicht schissender – нестрелкуващ, Wiener weisser, Деликатес и др. У нас по-широко е разпространен сортът Дворски от чешки произход.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Старите главини могат да се възродят

Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в раннат...

Хубави домати стават без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места. Тях стопанинът не винаги има възможност да посети, да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще с...

Можете ли да присаждате със зелени калеми

Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на ...

Начало