Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така.
В последните си дни дюлите нарастват интензивно с по 2 до 4 г на ден. Преждевременно обрани ще останат по-малки и вкусът им няма да е най-добър. При закъсняване пък част от плодовете ще окапят, ще се наранят и няма дълго да издържат. Навреме обраните плодове по-рядко се засягат горчиви петна.
Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав става жълтеникав, а семената са покафенели. Мъхът от тях е намалял и лесно се премахва, внимателно се повдигат и се завъртват. Късат се без дръжки, защото клончето, което носи плода има пъпки, а те на следващата година ще дадат цветове.
За да се запазят по-дълго и по-добре, не оставяйте плодовете на открито и не ги покривайте, защото лесно ще загният. Наредете ги в касетки, без да се допират върху пласт от суха слама или дървени стърготини. Може да се съхраняват в едно помещение с ябълки. Но не и с круши, защото те ускоряват доузряването и съкращават срока на съхраняването.
В помещението трябва да се поддържа температура от 4 до 8°С и по-ниска относителна влажност на въздуха – около 60 %. Запазват се добре и в обикновени северни помещения, там през първия месец може да се поддържа температура около 8 градуса, а по-късно – до 2-4 градуса. В най-студените часове на деня се проветрява.
Текомата (Tecoma radicans) е растение, което украсява дворове и огради с едрите си до 8-9 см дълги и 5 см в диаметър цветове. С баграта си те отразяват слънчевите лъчи и радват погледа от юли до септе...
На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват ...
Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...
Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова ...