Градина » Направете поддържаща конструкция за лозето

 Направете поддържаща конструкция за лозето

Създаването на телена конструкция позволява прилагането на резитби като Гюйо, Роая, двустранен кордон и други. Тя осигурява по-висок добив и по-качествено грозде при повечето винени и десертни сортове. Конструкцията дава възможност за по-правилно пространствено разположение на леторастите и по-добро използване на слънчевата енергия. Борбата с болестите и неприятелите е по-ефикасна. Гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене, защото се проветрява добре и е по-отдалечено от почвата.
Необходимите материали за създаване на конструкциите са колове и тел. Икономически изгодно е коловете да бъдат железобетонни. Те са по-трайни. Дължината им варира от 2,10 до 2,40 м, а дебелината при основата е около 10/12 см и на върха 8/10 см. П оставят се точно срещу реда, отдалечени от първата лоза на половин разстояние между лозите в реда и на 50 см дълбочина. Коловете се забиват през 4-5 лози. Следи се те да бъдат в една линия по реда и напречно. Върховете им трябва да са на еднакво ниво. След поставянето им се обтягат теловете – най-често в 3 реда. Първият трябва да бъде на височина 60 см от почвата, вторият на 40 см от първия и третият на 60 см от втория. При по-високи колове е желателно да се поставят 4 реда. Работете отгоре надолу.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Славната глориоза се caди сега

Глориозата разтваря големите си красиви цветове в средата на лятото. В превод от латински нейното име означава gloria - слава и тя напълно оправдава името си. За отглеждане е добре да подберете продъл...

Акалифата предпочита богата почва

Акалифата (Acalypha) е декоративноцъфтящо растение от сем. Млечкови, отличаващо се с красива окраска и рисунък на листата. Родината му е Нова Каледония и островите Фиджи. Листата на акалифата са с ова...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Начало